Cadrele medicale au protestat ieri, la Bucureşti, nemulţumite de subfinanţarea sistemului medical şi de nivelul veniturilor. Acţiuni similare vor avea loc şi în perioada următoare, iar la acestea vor participa şi medici din Prahova. Profesorii pregătesc, de asemenea, calendarul acţiunilor de protest.
Simona Schnelbach, preşedintele Colegiului Medicilor Prahova, ne-a precizat ieri, că, între 23 şi 27 septembrie, în fiecare zi vor avea loc pichetări ale Ministerului Sănătăţii şi Ministerului de Finanţe, la care, prin rotaţie, vor participa câte 120 de reprezentanţi din ţară ai Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate. Pe 27 septembrie, 20 de persoane reprezentând toate structurile prahovene ce fac parte din Coaliţia amintită vor picheta alături de colegi din alte judeţe, Ministerul Sănătăţii, între orele 11-13. Medicii au şase solicitări majore: alocarea a 6% din PIB pentru sănătate; o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat; o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate; apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi; organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi; consultarea reală a Coaliţiei profesioniştilor din sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului medical. Totodată, fiecare structură din Coaliţia amintită are o serie de revendicări specifice. Reamintim că membrii fondatori ai Coaliţiei sunt: Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti din România, Colegiul Farmaciştilor din România, Colegiul Psihologilor din România, Ordinul Biologilor, Biochimiştilor şi Chimiştilor din Sistemul Sanitar din România, Federaţia Sanitas, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor şi Federaţia Sindicatelor Medicilor „Dr. Ion Cantacuzino”.
Şi sindicaliştii din Educaţie vor să declanşeze acţiuni de protest, având în vedere că mai multe dintre solicitările lor au rămas nesoluţionate. În cadrul şedinţei din 11 septembrie a Consiliului Naţional al Liderilor de Sindicat din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ de la Bucureşti au fost stabilite mai multe revendicări considerate prioritare.
Profesorii solicită alocarea, începând din 2014, a minimum 6% din PIB pentru Educaţie şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ. Reprezentanţii FSLI mai cer ca, până pe 30 noiembrie 2013, să beneficieze de o serie de drepturi: reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru cadrele didactice care au peste 25 de ani vechime şi gradul didactic I; decontarea cheltuielilor cu naveta de la bugetul de stat, prin ministerul de resort; reintroducerea sporului de doctorat; posibilitatea pensionării anticipate fără diminuarea cuantumului pensiei; acordarea gradaţiei de merit şi pentru personalul didactic auxiliar; dobândirea celei de-a doua specializãri, prin programe de conversie profesionalã, cu finanţare din partea statului. Aceştia mai cer ca salariile profesorilor debutanţi să fie mărite cu 50%, raportul dintre salariul de bază maxim şi cel minim să fie de 2:1, majorarea salariilor personalului nedidactic (până la aprobarea noii Legi a Bugetului de Stat), depolitizarea învăţământului (până pe 30 aprilie 2014) şi regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, astfel încât să se pună accent pe latura lor formativă (până pe 31 august 2014).
„Până pe 25 septembrie, sindicatele din fiecare judeţ vor transmite reprezentanţilor FSLI de la nivel central tipul de acţiuni pe care le vor iniţia la nivel judeţean şi calendarul acestora. Luăm în considerare pichetarea sediului Prefecturii şi ale partidelor politice şi trimiterea unor scrisori către parlamentarii de Prahova. Până pe 27 septembrie, vom transmite conducerii FSLI, de la Bucureşti, sugestiile noastre în legătură cu acţiunile de protest care vor fi organizate în Capitală. Acţiunile de protest vor avea loc după data de 4 octombrie”, ne-a declarat Ion Duţă, liderul Sindicatului „Şcoala Prahovei”, afiliat FSLI, care are în prezent la nivelul judeţului 8.214 membri.
Ana MAXIM