Patriarhia Romana le-a cerut preotilor sa le explice enoriasilor ca lipsa banilor nu este un motiv ca sa-si incinereze mortii, doar pentru ca o inmormantare ar fi prea scumpa.
O hotarare recenta a Sfantului Sinod Ortodox ii anunta pe credinciosi ca daca aleg arderea trupului nu vor avea parte de slujba, si nici de alta pomenire. Iar preotii care nu se conformeaza deciziei risca sa fie judecati de tribunalul Bisericii si exclusi din preotie.
Decizia Sfantului Sinod readuce la zi o hotarare din 1928, care ii indruma pe credinciosi sa respecte inhumarea celor adormiti. Pentru ca unii enoriasi aleg incinerarea din cauza costurilor mari ale inmormantarii, consiliul preotesc a decretat: “Lipsa banilor sa nu fie un motiv de a incinera pe cei decedati, considerand ca inhumarea ar fi prea costisitoare”.
Tot Sfantul Sinod a precizat: “Preotii trebuie sa-i previna din vreme pe enoriasi, atragandu-le atentia ca, in cazul cand cineva ar voi sa se incinereze, Biserica le va refuza orice asistenta religioasa, fie la inmormantare, fie la pomenirea pentru morti”.
Totusi, de ce Biserica Ortodoxa nu permite, in continuare, incinerarea ca varianta mai accesibila celor saraci? Reprezentantii institutiei spun ca e un sacrilegiu.