Care sunt prioritatile noului comandant al politiei prahovene, Viorel Dosaru?; Principalele probleme cu care se confrunta judetul; Cum poate fi diminuata infractionalitatea?; Daca sunt clanuri infractionale in judet si ce poate face politia pentru a stopa activitatea infractorilor?; Ce asteapta oamenii legii de la locuitorii judetului? Acestea sunt cateva dintre intrebarile la care ne-a raspuns, recent, comandantul IPJ Prahova, comisar sef Viorel Dosaru.
Potrivit acestuia: “in ceea ce ma priveste, principalele obiective ale politiei prahovene sunt: stoparea evaziunii fiscale in judet – prin prinderea celor care aduc prejudiciu la bugetul consolidat al statului – destructurarea grupurilor infractionale, acordarea unei atentii sporite pentru asigurarea sigurantei si a linistii prahovenilor si, nu in ultimul rand, realizarea unui parteneriat solid intre politia prahoveana si societatea civila. Dar, inainte de a prinde infractorii, am constatat ca, din pacate, unii colegi inteleg ca programul de lucru este pana la ora 16. Asadar, inainte de a avea eficienta in actiunile noastre, de a face treaba buna pentru locuitorii acestui judet, in ultima instanta, o sa reamintesc, de cate ori este nevoie, ca un politist nu pleaca acasa la ora 16 fix, ci dupa ce si-a terminat treaba. Vreau sa schimb mentalitatea unora cat mai rapid, fiindca trebuie sa constientizeze ca, in actualul context economico-social, ne cheama strada!”.
In legatura cu grupurile infractionale, ni s-a spus: “Nu se poate vorbi despre retele de infractori, ci despre grupuri. Mai exact, se intampla urmatorul fenomen: o banala cearta degenereaza in bataie, iar «protagonistii» solicita, prin telefonul mobil, ajutorul rudelor sau al prietenilor. Cum este regula in astfel de situatii, acestia din urma mai au prin masini bate, rangi, pe care le si folosesc!”. In acest context, comisarul sef Viorel Dosaru ne-a precizat ca “politia prahoveana va avea toleranta zero fata de astfel de actiuni. Daca scandalagiul poate fi retinut preventiv, asa se va intampla! Dar, ca urmare a incadrarilor legale, sunt si situatii in care unora nu le poti da – din cauza naturii pedepsei prevazute pentru infractiunea comisa – decat amenda, pe Legea 61. Acestia nu o platesc, ea adunandu-se la debit, pana cand respectivul are nevoie de cazier fiscal. In acest context, unii dintre cetateni mai afirma ca politia nu face nimic! Nu-i adevarat, fiindca oamenii legii nu pot sa actioneze decat in baza prevederilor legale”.
In ceea ce priveste cresterea sigurantei cetatenilor, comisarul sef Viorel Dosaru ne-a spus ca Politia asteapta un feedback de la cetateni, in sensul ca acestia sunt rugati sa o ajute. “Sunt situatii cand un apel la 112 ne ajuta foarte mult sa-i prindem pe infractori. De exemplu, daca s-ar face acum o evaluare, nu cred ca s-ar gasi un cetatean care sa nu aiba telefon mobil. Or, intr‑un astfel de context, un apel de la acesta – cu garantia din partea noastra ca apelantul nu este chemat ca martor in instanta, nu este tracasat si ii este pastrat anonimatul – ne ajuta foarte mult. Fiindca, ceea ce este ciudat la un oras cum este Ploiestiul – aglomerat si, totodata, tentant pentru infractori – avem putine apeluri prin care sa ni se semnaleze comiterea unei infractiuni. In opinia mea, este mult mai usor sa prindem un infractor astfel, decat sa facem munca de cercetare si de probare a infractionalitatii. (…) Fireste, sunt situatii in care nu putem preveni. Recent, un cetatean din Prahova si-a omorat mama. La Cioceni, o cearta intre doi localnici, pentru un set de electrozi, s-a transformat in crima”. In acest context, interlocutorul nostru ne-a mai spus ca are in plan sa realizeze un parteneriat cu diverse “bresle” din judet – a artistilor, a cadrelor didactice etc – care se confrunta cu diverse probleme, pentru a realiza o ierarhizare a acestora si, implicit, o rezolvare.
Fl. TANASESCU