Daca, in toamna trecuta, viticultorii din Romania au dat lovitura, obtinand – gratie conditiilor climatologice deosebit de favorabile – nu doar productii foarte bune de struguri, ci si soiuri de vinuri cu o calitate superioara, in schimb, anul acesta, cei mai multi ar putea fluiera a… paguba. Din cauza temperaturilor foarte scazute inregistrate, in aceasta iarna, o buna parte dintre „ochii” (viitorii muguri) vitei-de-vie a inghetat, in principal cei de pe corzile tinere. Conform precizarilor purtatorului de cuvant al Directiei Agricole Prahova, Marian Marcu, din statistica intocmita pana ieri – caci procesul de evaluare a starii de vegetatie a viei este in plina desfasurare – reiese ca peste 1.300 de hectare de vita-de-vie au avut de suferit din cauza inghetului, fiind vorba indeosebi despre plantatii din zonele Tohani, Valea Calugareasca si Ceptura. Gradul de afectare a fost cuprins intre 20 – 40 la suta, ceea ce inseamna, automat, productii mai mici de struguri la toamna.
Directorul ICVV Valea Calugareasca, Aurelia Tudorache, ne-a declarat, ieri, ca rezistenta la ger este diferita de la un soi la altul, dar si in functie de zona de relief, cel mai mult de suferit avand plantatiile de vita-de-vie amplasate la baza dealurilor si, evident, plantatiile cele mai tinere. „Anul trecut, productiile au fost destul de bune, adica intre 7.000 – 8.000 kg de struguri pentru vin la hectar. In schimb, in aceasta toamna, din cauza efectelor inghetului, productiile ar putea scadea, in anumite zone, la 5.500 – 6000 kg la hectar. Necazul e ca aceste pierderi vor fi suportate, integral, de catre producatori, intrucat societatile de profil refuza incheierea de contracte de asigurare. Totusi, viticultorii cu o indelungata experienta stiu ca, in campania agricola de primavara, printr-o taiere profesionista a vitei-de-vie, pierderile de recolta cauzate de vitregiile iernii pot fi diminuate, intr-o anumita proportie. Pentru aceasta, insa, detinatorul podgoriei este nevoit, in primul rand, sa apeleze la tehnicieni, in locul traditionalilor zilieri. Apoi, trebuie sa foloseasca diversi fertilizatori specifici”, a adaugat interlocutoarea noastra. Sigur, lucrul acesta presupune si costuri suplimentare fata de un an cu conditii climatologice normale, ceea ce poate insemna si majorarea pretului vinului. Dar, faptul acesta urmeaza a fi dictat de piata, respectiv de raportul dintre cerere si oferta.
D. CONSTANTIN