Familiile ploiestene care nu au o locuinta, anul acesta ar putea avea ceva noroc. Si asta pentru ca, pana pe 31 ianuarie 2012, pot sa depuna cereri de luare in evidenta pentru construirea de locuinte prin programul Habitat for Humanity. Pentru a beneficia de o locuinta construita prin acest program, solicitantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: titularul cererii sa aiba domiciliul in municipiul Ploiesti in ultimii trei ani, familia sa nu detina in proprietate locuinta sau sa nu fi detinut in ultimii trei ani o locuinta, sa manifeste disponibilitatea de a lucra voluntar la constructiile aflate in desfasurare, iar venitul net pe familie sa fie situat intre
1.400-2.200 lei, insa nu mai putin de 400 lei/membru de familie. Conform reprezentantilor organizatiei mentionate, in cazul familiilor selectionate este necesar un venit constant pentru plata unor rate mici, fara dobanda, ratele fiind folosite la construirea si renovarea altor locuinte din programul Habitat. Luarea in evidenta pentru preselectie se face printr-o cerere tip, care se gaseste la sediul din Ploiesti al organizatiei (strada Panselei nr. 5-7 etajul 2, de luni pana vineri, intre orele 09:00-12:00 si 16:00-18:00). Dupa incheierea procesului de luare in evidenta, va incepe cea de-a doua etapa a selectiei, care consta in patru sesiuni de informare, la care trebuie sa participe ambii soti. Prima sesiune de informare va avea loc pe 15 februarie a.c., de la ora 18, locatia inca nefiind stabilita. Prezenta la aceste sesiuni a familiilor inscrise este obligatorie si doar cele care au participat la toate cele patru sesiuni de informare vor putea sa participe la procesul final de selectie. Habitat for Humanity Romania este o organizatie non profit care construieste si renoveaza locuinte simple, decente si accesibile ca pret pentru si impreuna cu familiile nevoiase, al caror viitor este afectat grav de conditiile in care acestea locuiesc. Materialele de constructii provin din donatii si sponsorizari, iar constructia este realizata de catre voluntari impreuna cu familiile beneficiare.
Aceste case sunt apoi vandute in rate lunare, pe o perioada indelungata de timp, fara profit si fara dobanda. Platile ipotecare lunare pe care le fac proprietarii intra intr-un asa numit ,,Fond Rotitor pentru Umanitate’’, banii fiind folositi la construirea altor case. Asociatia amintita a construit si renovat, pana in prezent, in Romania, peste 1.700 de locuinte, inclusiv in judetul Prahova. Pentru anul acesta, filiala din Ploiesti a organizatiei are in plan ridicarea a 12 unitati locative pe un teren pus la dispozitie de Primaria si Consiliul Local Ploiesti, in Cartierul Tineretului (in spatele Universitatii Petrol si Gaze).
C. Dobre