In Prahova, ca si la nivel national, politica a fost marcata, in anul pe care ne pregatim sa-l incheiem, de foarte multe evenimente pe care le-am consemnat in paginile ziarului nostru la vremea respectiva si asupra carora ne-am propus sa realizam o retrospectiva in editia de astazi.
Trecand in revista evenimentele cu caracter politic din 2011, se poate spune ca primavara a reunit, de departe, la nivelul judetului, cele mai multe de acest gen. Concret, pe data de 24 ianuarie a.c., senatorul Iulian Badescu a fost desemnat candidatul Partidului Social Democrat la functia de primar al Ploiestiului, pentru alegerile locale din 2012. La acea data, senatorul a primit votul de incredere al Organizatiei Ploiesti a PSD pentru depunerea candidaturii, propunerea fiind inaintata Biroului Permanent Judetean al Organizatiei Judetene Prahova a PSD si Biroului Permanent National al PSD. Acest anunt a constituit, practic, primul pas in strategia partidelor din opozitie de a strange randurile si de a hotari modul de colaborare pentru urmatorii ani, inclusiv in cel electoral din 2012. Pe data de 9 februarie – dupa ce, la Bucuresti, presedintii PNL si PC oficializasera in data de 10 ianuarie, constituirea Aliantei de Centru-Dreapta (ACD) – presedintii organizatiilor judetene ale PNL si PC si-au strans mana pentru formarea Aliantei de Centru-Dreapta in Prahova. Evenimentul a avut loc in prezenta liderului national al PC, Daniel Constantin. In baza documentului parafat, au fost stabilite principiile si modalitatile de colaborare dintre cele doua partide, la nivelul judetului, deciziile ACD Prahova fiind obligatorii pentru toti membrii si toate organizatiile PNL si PC. Ulterior, pe data de 1 martie, acordul privind constituirea si functionarea Uniunii Social Liberale PSD-ACD in judetul Prahova a fost semnat de catre presedintii celor trei formatiuni la nivel judetean. Acesta a fost primul pas pentru punerea in aplicare a Protocolului de functionare a USL in judetul Prahova. Tot in februarie, dar la jumatatea lunii, reuniti la Ploiesti in prezenta liderului national Victor Ponta, si a conducerii Organizatiei Judetene Prahova a PSD, social-democratii prahoveni care ocupa si functii in administratia publica locala si-au desemnat, prin vot deschis, pentru un mandat de patru ani, conducerea Ligii Alesilor Locali ai PSD Prahova. Aceasta este formata din: Cornel Nanu (primarul comunei Cornu) – presedinte, Emil Proscan (primarul orasului Mizil) – secretar; Ion Eparu (consilier local Ploiesti), Ion Dragomir (viceprimarul municipiului Campina), Marin Voicu (primarul comunei Ciorani), Adrian Dumitru (primarul comunei Blejoi)- vicepresedinti. Scopul Ligii Alesilor Locali ai PSD din judet este acela de a actiona pentru aplicarea obiectivelor specifice din programul politic al PSD si din cel privind activitatea autoritatilor publice locale, dar si de a creste unitatea partidului in comunitatile locale in vederea castigarii alegerilor locale de anul viitor.
Pe data de 15 februarie, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Ploiesti s-a desfasurat sedinta Consiliului Local de Coordonare a PDL – Filiala Ploiesti – pentru alegerea noii conduceri a organizatiei municipale, la care reprezentantii presei nu au avut acces. Singura candidatura la conducerea Organizatiei Ploiesti a PDL a fost cea a lui Andrei Volosevici, primarul municipiului. De mentionat ca in conducerea organizatiei au mai fost alesi Radu Popescu, directorul RATP Ploiesti, in functia de secretar general, iar deputatul Sever Voinescu si consilierul local Gheorghe Sarbu – prim-vicepresedinti. Trei zile mai tarziu, pe 18 februarie, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a fost realeasa presedinte al Organizatiei Judetene Prahova a PDL. La conferinta de alegeri, desfasurata tot la Casa Sindicatelor din Ploiesti, au participat aproape 700 de delegati din toate organizatiile locale ale PDL din teritoriu, dar si aproape toata “floarea” de la centru a PDL, respectiv liderul partidului – Emil Boc, dar si ministrii Elena Udrea, Traian Igas, Daniel Funeriu, Anca Boagiu, liderul grupului PDL din Camera Deputatilor si altii.
Totodata, si deputatii de Prahova ai PDL au fost desemnati, in urma voturilor, in functii de conducere ale organizatiei judetene. Concret, in functia de prim-vicepresedinti – deputatii George Ionescu si Florin Anghel, secretar general fiind ales deputatul Cristian Burlacu. Vicepresedinti au fost alesi primarii Emanoil Savin, Adrian Purcaru, Dorian Botoaca, Ciprian Statescu, Costel Morarescu, Constantin Negoi, Dragos Nita, Nicolae Ferastraeru, dar si Gabriel Sandu si Radu Ionescu. De mentionat ca la aceasta intrunire a fost consemnata si marturisirea unuia dintre primarii prahoveni, care, la vremea aceea, a facut inconjurul tarii. A fost vorba despre declaratia, la scena deschisa, a primarului din Magurele, Ion Apostolescu, care a spus ca doarme cu fotografia ministrului Elena Udrea sub perna.
Pe data de 19 februarie, Simona Schnelbach a fost desemnata noul presedinte al Organizatiei Judetene de Femei Prahova a PNL. Aceasta conferinta de alegeri a constituit, totodata, si un prilej pentru reunirea, intr-un cadru oficial, a celor care conduc organizatiile de femei sub semnul noii aliante a partidelor din opozitie – USL – avand in vedere ca printre invitatii speciali s-au numarat si Fabioara Ionescu, presedintele Organizatiei de femei Prahova a PSD, dar si Tatiana Catalin – presedintele Organizatiei de Femei Prahova a PC.
Cel mai important eveniment care i-a mobilizat pe reprezentantii partidelor de la nivel judetean l-a constituit insa alegerea noului primar de la Scorteni. Pe data de 1 Mai, in comuna Scorteni au fost organizate alegeri partiale pentru functia de primar. Scrutinul a fost organizat in contextul in care, in luna august 2010, fostul primar Gheorghe Bazga a fost demis prin ordin al prefectului. Decizia a fost luata avand in vedere ca, in primavara anului trecut, primarul Gheorghe Bazga (fost PNDC-ist, inscris ulterior in PDL) a fost condamnat definitiv la sase luni de inchisoare cu suspendare, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, decizia fiind definitiva. De mentionat ca atat inainte, cat si dupa declansarea oficiala a campaniei electorale, locuitorii acestei comune au fost asaltati, la propriu, de pedelisti si de cadourile lor electorale, primarul Ploiestiului ajungand sa faca naveta la Scorteni pentru a sustine campania candidatului PDL. La numaratoarea voturilor, pedelistilor le-au iesit bobii, candidatul lor, Mihai Neacsu, castigand din primul tur alegerile pentru functia de primar al comunei. Mai mult decat atat, la aceste alegeri s-a consemnat chiar o premiera in ceea ce priveste prezenta la urne: 72% din numarul celor cu drept de vot.
La jumatatea lunii mai, Auras Dragomir, vicepresedinte, la acea vreme, al Consiliului Judetean Prahova, a fost exclus din PDL. Organizatia Judeteana Prahova a PDL a aprobat excluderea din partid a acestuia la Ploiesti chiar in sala Teatrului “Toma Caragiu” unde s-au tinut, cu usile inchise, intalnirile a doi dintre candidatii la sefia PDL – Theodor Paleologu si Vasile Blaga – cu pedelistii prahoveni. Dintre motivele pentru care s-a decis ca Auras Dragomir sa nu mai fie membru PDL, cel mai grav a fost considerat a fi deplasarea la Roma, in Italia, cu delegatia administratiei judetene, cand a fost organizata EuroPrahova, actiune de promovare a judetului in strainatate, fiindu-i imputata, totodata, si “implicarea superficiala pe linie de activitate de partid”. Excluderea din PDL, insa, i-a pregatit lui Dragomir si iesirea din activitatea de ales local. Pe data de 28 iulie, in cadrul sedintei consilierilor judeteni, a fost aprobata, cu majoritate de voturi, hotararea privind constatarea incetarii de drept a mandatului de consilier judetean si, implicit, a celui de vicepresedinte al Consiliului Judetean Prahova.
Dupa o vara aparent linistita, toamna i-a mobilizat pe reprezentantii partidelor. Astfel, la inceputul lunii septembrie, dupa mai multe runde de negocieri la nivel local si national, Uniunea Social Liberala a stabilit, oficial, candidatii pentru presedintia Consiliului Judetean Prahova – in persoana actualului sef al administratiei judetene, Mircea Cosma, dar si pentru Primaria Ploiesti – candidat fiind senatorul PSD Iulian Badescu. Pentru Prahova s-a hotarat sa se mearga cu formatiunea si candidatii considerati cu cele mai mari sanse de a castiga cele doua functii pentru care s-a hotarat nominalizarea mentionata. Dupa acest anunt, tot pe baza de negocieri, in cadrul filialei Prahova a USL s-a stabilit si modalitatea de desemnare a candidatilor pentru functia de primar pentru toate localitatile judetului, precum si pentru listele de consilieri locali si judeteni. Facand echipa, reprezentantii organizatiilor PSD, PNL si PC din judet vor definitiva aceste candidaturi la inceputul anului viitor.
Tot in septembrie, la doar cateva zile de la inscrierea oficiala, la Tribunalul Bucuresti, a Partidului Poporului, conducerea organizatiei din Prahova a acestei noi formatiuni politice a anuntat ca are peste 17.000 de membri.
Luna decembrie a adus mai multe modificari in cadrul Organizatiei Prahova a PNL. Dupa o serie de framantari interne, fortat de imprejurari, Adrian Semcu a demisionat din functia de presedinte al PNL Prahova, ulterior revenind asupra acestei decizii. Insa, in urma organizarii unei sedinte a conducerii nationale a PNL, la Bucuresti, prin vot s-a hotarat ca Organizatia Judeteana Prahova a PNL sa aiba o noua structura de conducere, condusa de catre un nou presedinte interimar.
N.DUMITRESCU