RATP tine „la secret” listele beneficiarilor de subventii

• Inca patru milioane de lei, alocati „aspiratorului” de fonduri de la bugetul local

Regia Autonoma de Transport Public Ploiesti – desi, in prezent, este trimisa de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala in corzile justitiei – a fost din nou „binecuvantata” cu patru milioane de lei de la bugetul local, tocmai pentru subventiile acordate categoriilor defavorizate pe transportul in comun din municipiu.
Constantin Popa, consilier local din partea PSD, a solicitat ieri lista persoanelor care beneficiaza de aceste subventii, pentru a se cunoaste, in mod real, care este necesarul de la o luna la alta pentru acoperirea tarifului transportului in comun de la bugetul local. Mai mult decat atat, acesta a declarat, in cadrul sedintei Consiliului Local, desfasurata ieri, ca modul in care conducerea Regiei Autonome de Transport Public Ploiesti continua sa ceara bani de la bugetul local „nu respecta deciziile Curtii de Conturi”.
Directorul RATP, Radu Popescu, a recunoscut ca procesele cu ANAF si Curtea de Conturi sunt in derulare, dar a si precizat ca „pana la pronuntarea instantei, facturam asa cum am facturat si pana acum”. Prin urmare, se incalca, din nou, atat decizia Curtii de Conturi, cat si decizia de impunere la plata a sumei de 24 de milioane de lei, pe care ANAF le vrea la bugetul de stat, valoare reprezentand TVA neachitata pentru o perioada de trei ani. Tupeul directorului RATP, care stie ca are partidul drept umbrela protectoare (acesta indeplineste functia de secretar executiv al PDL Ploiesti), a reiesit, din nou, din refuzul de a face publice listele persoanelor beneficiare ale ajutoarelor pentru transportul in comun. Acesta a pus pe seama secretului datelor personale lipsa de transparenta in privinta modului in care se cheltuie peste 30 de milioane de lei anual de la bugetul Ploiestiului pentru acoperirea unor diferente de tarife pentru pensionari, persoane cu handicap, elevi si studenti.
Tot ieri, RATP a mai castigat o lupta, cu sprijinul consilierilor Puterii: Primaria va achizitiona pentru aceasta regie 50 de autobuze noi, a caror valoare se ridica la circa cinci milioane de euro. Votul majoritatii alesilor locali ploiesteni nu a fost deloc impiedicat de faptul ca documentatia pentru organizarea licitatiei, respectiv caietul de sarcini, a lipsit cu desavarsire din materialele privitoare la proiectele supuse dezbaterii, in sedinta de ieri.
Aprobarea caietului de sarcini (inexistent, pe motiv ca a aparut acum cateva luni pe site-ul oficial al Primariei Ploiesti) a avut parte de un vot „impotriva” – al fostului primar, actual consilier PSD Emil Calota -, de sapte abtineri (restul consilierilor social-democrati), dar si de 19 voturi „pentru”, care au fost de ajuns pentru a da unda verde organizarii unei alte licitatii de milioane de euro, pentru cresterea „flotei” RATP.
Violeta STOICA