Societatile comerciale ploiestene Inspet, Petrostar si Habau Pps Pipeline Systems SRL, impreuna cu 14 firme din alte judete, sunt suspectate de catre Consiliul Concurentei de „trucarea unor licitatii ale companiilor Romgaz si Transgaz”.
Aceasta concluzie a rezultat in urma inspectiilor amintitei institutii declansate la sediile si sucursalele celor 17 companii, privind o posibila intelegere intre acestea de a participa cu oferte trucate, individuale si in asociere, la opt licitatii organizate de Transgaz si Romgaz – companii cu capital de stat, in perioada 2009 – 2011. Valoarea totala a celor opt contracte incheiate cu cele 17 companii se ridica la 98,8 milioane de lei. Licitatiile vizau atribuirea unor contracte privind realizarea unor racorduri de gaze naturale si lucrari de modernizare si intretinere a instalatiilor aferente.
„Suspectam companiile respective ca s-au inteles atat asupra ofertelor pe care urmau sa le prezinte la licitatii, cat si asupra modului in care isi sustineau aceste oferte, astfel incat contractele sa fie adjudecate prin rotatie. In acest caz, am colaborat cu DIICOT, care ne-a furnizat indiciile necesare pentru a declansa o investigatie de amploare intr-un domeniu sensibil cum este cel al gazelor naturale”, a declarat presedintele Consiliului Concurentei – Bogdan Chiritoiu. Companiile mentionate risca amenzi de pana la 10 la suta din cifra de afaceri, in situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor concurentei.
Cu toate acestea, companiile care, in continuare, vor coopera cu respectiva institutie, pot obtine, potrivit legii, imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale acesteia.
D. CONSTANTIN