• Acesta detine, in nume propriu, 57.643 de metri patrati de teren

Pana la noi ordine in privinta reorganizarii administrativ-teritoriale a Romaniei, judetul Prahova are in structura 104 localitati. Dintre acestea, 14 sunt orase, doua cu rang de municipiu – Ploiesti si Campina. Chiar daca municipiile au un primar care se zbate inca in primul mandat (Andrei Volosevici, la Ploiesti) si un edil sef ales deja de doua ori in fruntea localitatii (Horia Tiseanu, la Campina), averile celor doi nu sunt nici pe departe cele mai consistente, cel putin pe hartie, la nivel de „administratori” de oras.
Emanoil Savin, primarul din Busteni, care, inainte de a candida la functia de edil al orasului de pe Valea Prahovei, detinea deja o avere considerabila (care a inceput sa creasca pe la mijlocul anilor ‘90, atunci cand a cumparat si fostul Hotel BTT din oras) poate fi considerat cel mai instarit sef de administratie locala. Potrivit ultimei declaratii de avere depusa sub semnatura de catre primarul Emanoil Savin, care, in scurt timp, ar trebui reinnoita, alesul locuitorilor din Busteni este un fel de mini-latifundiar, avand in vedere terenurile intravilane si extravilane pe care le detine in mai multe localitati din tara. In nume propriu, Savin are – prin mostenire sau cumparare – acte de proprietate asupra unor terenuri care insumeaza peste 57.000 de metri patrati. Cea mai mare suprafata – teren intravilan – este in localitatea Vidra, cumparata in anul 2007, iar alti 20.000 de metri patrati reprezinta o mostenire pe care a primit-o primarul Busteniului in anul 1992, in localitatea sa de bastina – Costache Negri, din judetul Galati.
Tot in nume personal, acesta mai detine si cate un apartament in Bucuresti, unul in Busteni si un altul in Ploiesti. Sotia primarului detine vreo 4.700 de metri patrati de teren, doua apartamente si doua case de locuit in Busteni. Cu mici exceptii, averea familiei Savin a ramas neschimbata in cursul mandatului actual, care se va incheia in 2012. Informatiile prezentate reprezinta, dupa cum notam chiar de la inceput, extrase din declaratiile de avere depuse, in ultima perioada, de catre primarul orasului Busteni.
Deocamdata, Emanoil Savin este, de departe, cel mai bogat dintre primarii prahoveni de oras, averea sa fiind estimata, in octombrie 2010, la circa opt milioane de euro, de catre reprezentantii prestigioasei publicatii Forbes Romania. La polul opus, se situeaza primarul orasului Azuga, Adrian Purcaru (de altfel, singurul care si-a facut deja publica declaratia de avere pe anul 2011). Acesta detine in proprietate, potrivit documentului mentionat, doar un teren intravilan de 250 de metri patrati, o casa de 180 de metri patrati, ambele in Azuga, dar mai are, pe deasupra, si datorii la banci, pentru niste credite scadente in 2015, respectiv 2016.
Ieri, a fost ultima zi in care atat alesii, cat si functionarii publici, ar fi trebuit sa depuna declaratiile de avere completate la zi, la sediile institutiilor in care isi desfasoara activitatea.
Violeta STOICA