* Ei sunt nemultumiti de imixtiunea acestui for in cariera lor profesionala
Ieri, intre orele 11-13, aproximativ 150 de grefieri afiliati la Sindicatul Projust au pichetat in fata Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), contestand lipsa de transparenta a acestui for in relatiile cu ei. In fapt, dupa cum ne-a declarat presedintele executiv al sindicatului, Radu Petcu, “noi acuzam lipsa unui dialog real si constructiv, de pe pozitii de egalitate, pentru a gasi solutii, in ceea ce priveste carentele din sistem. Totodata, modul unilateral in care se iau decizii la nivelul CSM, care au un impact direct asupra grefierilor, nu este tocmai legal”. O alta nemultumire a protestatarilor de ieri a constituit-o, potrivit interlocutorului nostru, “neconsultarea sindicatelor sau a reprezentantilor grefierilor atunci cand a fost elaborat Regulamentul de ordine interioara in ceea ce priveste activitatea noastra. In nicio tara europeana, un astfel de for (CSM – n.n.) nu se ocupa de cariera profesionala a grefierilor si, cu atat mai putin, nu se implica in luarea unor decizii care privesc acesta categorie, fara sa fie consultata”.
La actiunea de ieri au participat aproape 150 de grefieri din tara si, conform interlocutorului nostru, “poate ca ar fi fost mai multi, insa spatiul din fata cladirii Consiliului este destul de mic”.
La randul sau, Amalia Niteanu, presedintele Filialei Prahova a Projust ne-a spus, ieri, ca aproximtiv 20 de grefieri din judet au facut deplasarea la Bucuresti. “Puteam sa ne strangem mai multi, insa nu am dorit sa perturbam activitatea instantelor. Prin actiunea noastra, dorim sa se inteleaga faptul ca nu avem nimic personal cu vreun membru al acestei noi structuri, ci dorim sa ne facem intelesi si, totodata, la randu-le, acestia sa inteleaga ca nu este legal ca CSM sa se ocupe in sedintele sale de problemele noastre”.
Federatia Projust mai acuza CSM si de inexactitatea unui comunicat al acestuia, din data de 3 iunie a.c., prin care se spunea ca “pentru prima data s-au reunit la aceeasi masa reprezentantii judecatorilor, procurorilor, grefierilor, avocatilor, notarilor publici, executorilor judecatoresti si ai societatii civile, dar in realitate, profesia de grefier nu a fost reprezentata”.
Cu privire la imixtiunea in activitatea grefierilor, presedintele Projust, Stefania Teleman, a spus: “CSM are atributii legate exclusiv de activitatea magistratilor, fie ei judecatori sau procurori. Nu intelegem de ce CSM insista sa‑si umple ordinea de zi cu probleme care tin de cariera profesionala a grefierilor (uneori chiar de cea a soferilor sau a ingrijitorilor din instante sau parchete)”.
In context, sa reamintim ca acelasi sindicat solicita, in luna februarie a anului trecut, infiintarea propriului CSM, amintind ca, prin lege, forul mentionat nu ii poate controla decat pe magistrati.
(F.T.)