O noua taxa a fost aprobata de municipalitate pentru turistii care vor vizita Muzeul Memorial “B.P. Hasdeu” din Campina. Incepand din aceasta luna, amatorii dornici sa filmeze interioarele Castelului Iulia Hasdeu, cu toata multimea de exponate valoroase si interesante, sunt liberi sa o faca, daca vor plati o taxa de 10 lei. Pe principiul “daca se poate mai mult, este permis si mai putin de atat”, plata acestei taxe le da voie sa si fotografieze aceleasi spatii, dar fara blitz. O alta taxa noua pe care vizitatorii vor fi obligati sa o plateasca, anul acesta, este cea de ghidaj in limba franceza, engleza sau italiana, valoarea acesteia ridicandu-se la 40 de lei pentru o prezentare.
La solicitarea directoarei muzeului, dr. Jenica Tabacu, alaturi de cele doua noi taxe aprobate, miniparlamentul campinean a hotarat ca este intemeiata si majorarea unor taxe mai vechi. Astfel, fiecare elev, student sau pensionar care doreste sa viziteze individual muzeul va plati sase lei, si nu patru lei, ca pana acum. Pentru aceleasi trei categorii sus-mentionate, in cazul unor grupuri de minimum 10 persoane, fiecare va plati patru lei. Un adult va plati 10 lei, daca viziteaza muzeul individual, sau opt lei, in situatia unui grup de cel putin 10 persoane. Veteranii de razboi, vaduvele veteranilor de razboi, persoanele cu handicap si prescolarii au, in continuare, acces gratuit. Toate taxele amintite sunt cu audioghid inclus.
Raman neschimbate taxa pentru ghidaj in limba romana (30 lei/prezentare) si cea pentru fotografiere cu ocazii festive (in special, la casatorii), in fata muzeului si in parcul din spatele acestuia (100 lei). De mentionat ca taxele pentru vizitarea acestui muzeu unic in tara nu au mai fost majorate din 2009.
Adrian BRAD