Deseori, atribuirea titlului de „Cetatean de onoare” ramane, pentru cei care primesc aceasta recunoastere din partea autoritatilor locale, doar o inscriptie pe o diploma, afisata, eventual, la sediul primariilor. Sute de personalitati locale sau nationale au devenit, in ultimii 20 de ani, cetateni de onoare in orasele si in municipiile judetului Prahova, cel mai mare numar – peste 70 – regasindu-se la Ploiesti.
Fiecare consiliu local in parte confera acest titlu potrivit unui regulament propriu, ca urmare acesta difera, de la o localitate la alta. La Ploiesti, de exemplu, acordarea distinctiei se realizeaza in baza unei hotarari din anul 2003. Prin aprobarea regulamentului respectiv, celui care primeste titlul de „Cetatean de Onoare” al municipiului Ploiesti i se confera dreptul de a purta insigna pe baza brevetului, inscrierea in Cartea de Onoare a municipiului, accesul gratuit la institutiile social-culturale si locurile publice, pe raza municipiului Ploiesti, dreptul de a circula gratuit in toate mijloacele de transport in comun pe teritoriul municipiului; in acest scop, va primi, prin grija executivului, un permis nominal de calatorie, gratuit; accesul gratuit la toate spectacolele si manifestarile stiintifice, cultural-artistice si sportive de pe raza teritoriala a municipiului Ploiesti, organizate de primarie, precum si sprijin pentru rezolvarea problemelor de sanatate. Luate la puricat, aceste drepturi raman, in majoritate, doar pe hartie, insa dreptul de a fi ajutat la „internarea cu prioritate in camin sau azil de batrani, in caz de nevoie” si cel de atribuire a unui loc de veci intr-unul dintre cimitirele municipiului Ploiesti (doar la cererea familiei!), „cu inscriptionarea pe placa a titlului” sunt cel putin de neinteles. Primul, pentru ca la Ploiesti nu exista niciun camin sau azil de batrani, iar cel de-al doilea – pentru ca Primaria ar trebui sa acorde, din oficiu, un loc de veci, atunci cand, din nefericire, mai trece in nefiinta cate un cetatean de onoare. La Campina, problema drepturilor „onorabililor” este specificata in Statutul municipiului. Potrivit acestui document, persoanele care primesc titlul de „Cetatean de Onoare” al municipiului Campina beneficiaza de mediatizarea personalitatii cu ocazia desfasurarii unor activitati specifice organizate de catre Consiliul local sau cu sprijinul acestuia; la cerere, acestea pot beneficia de unele inlesniri la plata obligatiilor financiare catre bugetul local, in conditiile legii si, in plus, pot participa, in calitate de invitati de onoare, la sedintele consiliului local, fiind consultati in problemele specifice specialitatii acestora. Si atat!
La Busteni, Primaria este mai darnica, la prima vedere. Potrivit regulamentului propriu privind procedura de acordare a titlului de “Cetatean de Onoare” al orasului Busteni, cei distinsi astfel pentru recunoasterea meritelor locale sau nationale au drepturi in functie de varsta. Persoanele cu varsta intre 18 si 40 de ani „pot primi in folosinta gratuita un teren pentru construirea de locuinta”, daca nu detin in proprietate personala imobile (terenuri si constructii) in orasul Busteni, iar cele care au proprietati in localitate vor fi scutite de la plata impozitului anual.
Ce pot primi de la Primaria Busteni, drept recunoastere a meritelor lor, cetatenii de onoare in varsta de peste 50 de ani? Autoritatile s-au gandit si la acestia: vor fi „scutiti de plata serviciilor de salubritate (gunoi)”.
In toate aceste cazuri, asa cum se acorda, titlul de „Cetatean de onoare” se poate si revoca, tot prin hotarare a consilierilor locali, aceasta prevedere nefiind insa pusa in practica, pana acum, in nicio localitate din Prahova. Mentionam ca, a existat un caz, la Sinaia, in care acordarea unui titlul de cetatean de onoare a fost contestata de Institutia Prefectului.
Violeta STOICA