Conform unui comunicat al Aliantei Antidiscriminare a Tuturor Taticilor (T.A.T.A.), dat publicitatii la inceputul acestui an, manualele de clasa I discrimineaza tatal, „prezentandu-l drept un parinte de rang inferior”. In ce ar consta discriminarea ? In faptul ca, in trei abecedare autorizate de catre Ministerul Educatiei, „cuvantul <> apare in total pe 45 de pagini ale celor trei manuale, in timp ce <> figureaza doar pe 13 pagini”.
Am vrut sa aflam daca a avut vreun efect acest inedit…protest si l-am contactat telefonic pe presedintele asociatiei, Bogdan Draghici. Acesta ne-a declarat: „Deocamdata, nu s-a schimat nimic, dar este de inteles acest lucru, cat timp manualele au fost editate inainte de initiativa noastra, publicata sub forma de comunicat in data de 9 ianuarie 2011. Ar fi chiar absurd sa pretindem sa fie schimbate din <> . Ceea ce dorim noi, in schimb, este elaborarea unor manuale in care tatal sa nu mai fie discriminat, incepand cu anul scolar 2011-2012″.
Reamintim ca Legea 319/2009, privind adoptarea Zilei Tatalui si a Mamei (prin care se prevede ca prima duminica a lunii mai este Ziua mamei, iar a doua duminica a aceleiasi luni – a tatalui – n.n.), elaborata de catre T.A.T.A., are drept scop „asigurarea unui echilibru social si evidentierea importantei ambilor parinti in viata de familie si in societatea romaneasca, precum si a egalitatii celor doi”.
Pe cale de consecinta, se cere ministerului de resort sa modifice, pe viitor, continutul abecedarelor, „pentru a pune in evidenta complementaritatea celor doi parinti in cresterea si educarea copilului”.
O alta nedreptate facuta tatilor consta, in opinia aceleiasi asociatii, in faptul ca „primul cuvant invatat de catre elevi este <>, in timp ce <> apare spre finalul abecedarului”. Ca urmare, se solicita: „Cele doua cuvinte sa fie mentionate prima data in lectii consecutive sau pe aceeasi pagina, pentru a se elimina astfel discriminarea tatalui”.
Si, ca un argument al celor solicitate mai sus de catre organizatie, se mai considera ca „se conserva o mentalitate retrograda, de pe vremea cand tatal era cel care castiga painea, fiind mai putin prezent acasa”. De asemenea, se concluzioneaza ca „zeci de mii de tatici se afla, in prezent, in concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului cu varsta de pana la doi ani, sute de mii de tati se manifesta responsabil, fiind implicati in viata de familie si prezenti in universul copiilor lor. Acesti parinti de calitate sunt ignorati de sistemul de invatamant romanesc, care continua sa discrimineze tatal si sa-l jigneasca grav”.
(F.T.)