Zona Garii de Sud, importanta poarta de intrare in municipiul Ploiesti, este astazi un talcioc in care se vad, de la o posta, dezordinea si nepasarea.
Aproape 15 chioscuri la care se vinde ce vrei si ce nu vrei – chinezarii, covrigi, reviste si asigurari RCA – strajuiesc trotuarul din fata Garii, eclipsand, total, vechea cladire a CFR.
Nici zonele adiacente nu ies din acest dezolant si inacceptabil peisaj. In fata centrului comercial BIG, zac abandonate vreo 5 tarabe pe care flutura, spanzurate, niste celofane. Una dintre acestea a fost amplasata chiar in fata unei treceri de pietoni. Angajatii de la Rosal trec pe acolo mai rar sa stranga multimea de pahare de plastic si mucurile de tigari de pe jos. In momentul documentarii noastre, o angajata a societatii de salubritate tocmai strangea maldarele de gunoaie adunate pe caldaram.
Pe alte 3 tarabe, cativa comercianti incearcau sa‑si vanda ultimele produse de sezon: caciuli, fulare si maimutoi de plus. Acestia ne-au spus ca vor ramane cu standurile pe acest trotuar pana dupa sarbatorile din martie, pentru a vinde martisoare si flori. „Atat eu, cat si ceilalti colegi ne-am gandit ca nu mai avea rost sa le mai demontam, deoarece vine ziua de 1 Martie, si apoi cea de 8 Martie. Oricum, am platit chirie pe toata aceasta perioada”, ne-a spus unul dintre comercianti.
Reprezentantul Directiei de Gestiune Patrimoniu din cadrul Primariei Ploiesti, directorul adjunct Amedeo Tabarca ne-a spus, insa, ca acelor comercianti din fata magazinului BIG le-au expirat conventiile de inchiriere a spatiului inca din data de 31 ianuarie, si in consecinta acestia ocupa o parte din trotuar in mod ilegal. Insa comerciantii nu au primit nicio sanctiune si asta deoarece Politia Locala – singura institutie a primariei cu atributii in acest domeniu – nu a putut aplica amenzi si nici sa ridice tarabele ilegale din cauza lipsei unei hotarari a Consiliului Local prin care este reorganizata noua institutie. Ca urmare, negustorii isi vad de ale lor si nu le pasa nici de lege, nici de mizeria din jur, la care contribuie din plin. „Abia de la 1 februarie am inceput sa functionam efectiv. Dar de atunci, inca suntem intr-un proces de reorganizare. Am trimis, totusi, de curand, o solicitare catre Directia de Patrimoniu pentru a afla care este situatia juridica a chioscurilor din zona Garii de Sud”, ne-a spus purtatorul de cuvant al Politiei Locale Ploiesti, Lavinia Dumitrescu.
In ceea ce priveste chioscurile de covrigi si fast-food, de pe trotuarul din fata Garii, acestea sunt autorizate de catre compania CFR, si nu de catre Primaria Ploiesti. De fapt, si cladirea garii gazduieste tot felul de unitati de alimentatie publica. Fiecare patron de chiosc si-a amplasat ghereta cum a dorit, iar peisajul este unul dezolant, departe de cerintele unei cai de acces atat de importante, intr-un oras care se pretinde european.
Un chiosc de vanzare a cartelelor telefonice a fost amplasat nici mai mult nici mai putin decat in capatul unei treceri de pietoni, iar unul de covrigi blocheaza o rampa de acces catre peron, pentru persoanele cu dizabilitati.
Fiecare face comert cum vrea la Gara de Sud, intr-o totala nepasare fata de o minima decenta urbanistica si intr-o mizerie crasa, iar reprezentantii autoritatii locale – singurii indrituiti sa faca ordine – isi justifica indiferenta – platita evident, din banii publici- prin procesul reorganizarii. Macar de si-ar schimba si naravurile vechi!
Alex POLICALA