In cursul anului trecut, 49 de prahoveni s-au adresat Serviciilor Publice Comunitare de Evidenta a Persoanelor din judetul nostru pentru a-si schimba numele sau prenumele. Solicitarile au fost aprobate prin dispozitia presedintelui Consiliului Judetean Prahova, neexistand situatii in care cererile sa fie respinse. „Motivele pe care le-au invocat cetatenii pentru schimbarea numelui si prenumelui pe cale administrativa au fost intemeiate si s-au incadrat in conditiile prevazute de lege”, ne-a precizat Ornella Zecheru, directorul Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor Prahova.
Cele mai multe solicitari sunt din partea sotilor care, initial, au dorit sa pastreze atat numele de familie al sotiei, cat si pe cel al sotului, insa ulterior au renuntat la unul dintre acestea. De asemenea, multe solicitari vin din partea prahovencelor divortate care au revenit, in urma divortului, la numele purtat inainte de casatorie printr-o hotarare judecatoreasca, insa, care, ulterior, doresc sa revina la numele fostului sot, lucru care se poate realiza numai cu acordul acestuia, pentru a avea acelasi nume ca propriii copii. De asemenea, cereri au fost si din partea copiilor ai caror parinti au divortat si care doreau sa poarte numele mamei.
Si prahovenii carora parintii le-au pus, la nastere, mai multe prenume s-au adresat Serviciilor de Evidenta a Populatiei din judet pentru a renunta la unul dintre ele. Au mai solicitat schimbarea numelui sau a prenumelui si persoanele care poarta nume formate din cuvinte indecente sau chiar ridicole. „Anul trecut, de exemplu, un prahoveam a solicitat schimbarea numelui pe cale administrativa pentru ca il chema Balosu. Alte persoane au vrut sa li se treaca, in actele de identitate, diminutive ale numelui, deoarece asa sunt cunoscute in societate. De exemplu, au existat cereri din partea unor persoane pe care le chemau Florica si doreau schimbarea cu Flori sau din Ioana in Oana. Un alt motiv ar fi cand persoana in cauza a folosit, in exercitarea profesiei, numele pe care doreste sa il obtina, facand dovada cu privire la aceasta, precum si asupra faptului ca este cunoscuta in societate sub acest nume”, ne-a mai precizat interlocutoarea noastra.
Cereri au fost si din partea unor copii adoptati care doreau schimbarea prenumelui, dar si din partea unor prahoveni care doresc sa poarte si numele unui sfant din calendarul ortodox.
Pentru a solicita schimbarea numelui sau a prenumelui persoanele interesate trebuie, in primul rand, sa publice acest lucru in Monitorul Oficial. Cu un exemplar al acestuia trebuie sa se prezinte la Serviciul de Evidenta a Persoanelor de pe raza domiciliului sau, unde trebuie sa completeze o cerere tip. Celelalte acte necesare sunt cazierul judiciar, cazierul fiscal, copie de pe certificatele de nastere si de casatorie (daca este cazul), precum si alte documente pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale.
Anemary GRIGORE