O angajata a Agentiei Judetene de Prestatii Sociale Prahova a produs statului o paguba de aproape un million de lei noi, pe durata a 11 ani. Femeia lucra in cadrul institutiei de 25 de ani, iar in ultimii ani a ocupat functia de inspector principal, avand studii juridice. Aceasta si-a dat demisia pe 7 ianuarie, in momentul in care conducerea institutiei a descoperit frauda comisa. Timp de 11 ani, angajata A.J.P.S. Prahova a deturnat sume de bani, nu foarte mari (intre 4.000-8.000 de lei, aproape lunar), orientand aceste sume catre rudele sale si chiar catre ea. Cea mai mare parte a sumelor de bani proveneau din fondul destinat platii prestatiilor sociale pentru familiile care luau copii orfani in plasament. Aceasta era ajutata si de cativa postasi care ii inmanau sumele de bani pentru prestatii sociale inexistente. Pentru a le castiga complicitatea, chiar si postasii au primit anumite sume de bani.
“Nu putem da verdicte, dar exista suficiente suspiciuni ca sa putem afirma ca este vorba despre o frauda infaptuita de aceasta fosta angajata a noastra. De acum 11 ani, din 2000 s-au constatat anumite nereguli. Angajata noastra (A.M. – n.r.) inventa si aproba tot felul de prestatii sociale ce trebuiau achitate sau decontate de catre institutia noastra, precum alocatii de plasament familial si, in complicitate cu cativa factori postali, isi trimitea banii pe numele fiului, al mamei si chiar al ei, prin mandate postale. De exemplu, intr-o luna trimitea 4000 de lei, in alta 8000. Toata povestea a iesit la iveala pe data de 6 ianuarie anul acesta, cand am descoperit un cupon de indemnizatie emis de doua ori, pe numele aceleiasi persoane fictive, intr-o singura luna. Pe 7 ianuarie, aceasta angajata pusa in fata faptelor, a inaintat cerere de demisie, iar noi i-am sigilat dulapurile cu dosare. In aceeasi zi, am inaintat sesizari catre Politie si Parchet. Apoi a venit un control de la Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale pentru evaluarea prejudiciului”, ne-a declarat Cristian Barbulescu, directorul executiv al Agentiei Judetene de Prestatii Sociale Prahova.
“Atat fostul angajat al Agentiei Judetene de Prestatii Sociale Prahova, cat si mai multi factori postali implicati in acest caz sunt cercetati pentru delapidare si, respectiv, complicitate la delapidare. Postasii implicati au fost imediat suspendati din functii. Dosarul este aproape de rezolvare si va fi inaintat, in scurt timp, Parchetului. Este vorba despre un prejudiciu important, care, conform unor prime estimari, s-ar apropia de 10 miliarde de lei vechi”, ne-a confirmat, inspectorul Dan Radu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Prahova.
Alex POLICALA