Curtea Constitutionala a respins, ieri, sesizarile depuse de opozitie privind presupusa neconstitutionalitate a Legii bugetului pe 2011, a Legii salarizarii unitare pe 2011, a Legii-cadru a salarizarii unitare si a Legii de modificare a Ordonantei 50/2010 privind contractele de credit.
Legea bugetului pe 2011 fusese contestata joia trecuta la Curtea Constitutionala de PNL, imediat dupa adoptarea ei de catre Parlament. Liberalii au sustinut, in sesizare, ca inca din faza de proiect a acestei legi au contestat valoarea ei, subliniindu-i “caracterul ilegal si neconstitutional”.
Legea salarizarii unitare fusese contestata tot de liberali, care au considerat ca aceasta ar incalca normele constitutionale privind procedura de legiferare, prin asumarea raspunderii Guvernului.
Si legea de modificare a Ordonantei 50/2010 privind contractele de credit fusese contestata tot de PNL, dupa ce fusese adoptata de Camera Deputatilor cu modificarile cuprinse in raportul suplimentar elaborat de Comisia de Buget, Finante si Banci. Comisia de buget-finante a elaborat, in 22 decembrie, un raport suplimentar la OUG 50, stabilind ca Ordonanta nu se aplica si contractelor in derulare, cu exceptia comisioanelor de rambursare anticipata, care raman zero, ca refinantarea se negociaza si ca CAR nu intra sub incidenta actului.
Proiectele de lege merg acum spre promulgare la Palatul Cotroceni.
In schimb, judecatorii Curtii au amanat pentru data de 4 ianuarie 2011 dezbaterea sesizarilor privind Legea Educatiei.