Clubul Astra s-a gandit la memoria celui care a fost Alexandru Iatan si, maine, pe stadionul „Prahova”, incepand cu ora 10, se va desfasura prima editie a unui turneu memorial care va purta numele fostului international de juniori, trecut in nefiinta anul trecut. Vor participa, la aceasta competitie, al carei „suflet” a fost antrenorul Bucurel Darman, echipe de juniori ale cluburilor Astra Ploiesti, Petrolul Ploiesti, Dunarea Giurgiu, Dinamo Bucuresti si Scoala „Marius Lacatus”, competitia beneficiind de sprijinul logistic al clubului de prim esalon din cartierul de Vest al Ploiestiului, dar si de cel al Asociatiei Judetene de Fotbal Prahova. Familia jucatorului a fost si ea invitata, dorindu-se ca aceasta actiune sa devina un „reper” in activitatea clubului Astra. Pe langa tatal lui Iatan, care este asteptat la competitie, au fost invitati fosti colegi de la Astra, de la FC Ploiesti si Giurgiu, care sa vada meciurile rezervate juniorilor nascuti in 1996. In plus, in „afara concursului”, va avea loc si un joc al juniorilor nascuti in anul 2000, intre echipele cluburilor Astra si Scoala „Marius Lacatus”.
La doar 19 ani, portarul Alexandru Iatan, international de juniori al Astrei Ploiesti, a decedat acolo unde ii era cel mai drag: intre cele trei bare de metal ale portii de fotbal, cariera sa, atat de promitatoare, intrerupandu-se brusc, la fel ca si firul vietii.
In varsta de doar 19 ani (era nascut pe 15 aprilie 1990), Iatan a venit la Ploiesti in 2007, de la Scoala „Marius Lacatus”, si a fost, ca junior, titular incontestabil in Liga a II-a, ajutand la promovarea echipei CSM FC Ploiesti Liga fiind si titular al Nationalei de juniori, sub comanda lui Adrian Vasai. Apoi, a aparat poarta echipei din “9 Mai” si in Liga a II-a , alaturi de Gabriel Popa si Bogdan Miron, bifand a doua promovare consecutiva, de aceasta data in Liga I, devenind si un obisnuit al convocarilor la loturile nationale de juniori. Iatan a facut parte si din lotul pentru Liga I, ultima data fiind rezerva lui Munteanu la meciul cu Rapid, din etapa a 5-a a campionatului trecut. Ulterior , a acceptat un imprumut al sau la Giurgiu, unde sa se poata lupta cu sanse pentru postul de titular, iar ziua de 2 septembrie 2009 s-a transformat acolo intr-un moment dramatic al fotbalului de la noi, fotbalistul decedand la un antrenament.
Programul turneului

Duminica 21 noiembrie
Ora 10.00: Astra Ploiesti – Petrolul Ploiesti
Ora: 11.00: Dinamo Bucuresti – Astra 2 Giurgiu
Ora 12.00: Petrolul – Astra 2 Giurgiu
Ora 13.00: Astra – Dinamo
Ora 14.00: Dinamo – Petrolul
Ora 15.00: Astra – Astra 2
Marian DIMA