• La mii de firme infiintate in 2010 sunt manageri sau asociati

Anuntatele previziuni, potrivit carora femeile se impun tot mai mult in plan economic par sa se verifice deja si in judetul Prahova.
Recent, celebrul Alvin Toffler, initiatorul futurologiei, stiinta care urmareste efectul schimbarii in domeniul afacerilor si culturii, a prezis ca peste 40 de ani femeile vor conduce lumea. Toffler considera ca pana in 2050 vor aparea noi lideri politici in conditiile in care in 80 de tari vor avea loc alegeri prezidentiale in urmatorii trei ani. Iar, numarul de femei care vor fi alese in posturi de conducere va fi fara precedent. Exista studii care arata ca si din punct de vedere economic tendinta este aceeasi: tot mai multe femei au propria afacere fiind independente financiar, motiv pentru care barbatii sunt acum cei care accepta casatorii din interes material.
Datele statistice arata ca, fata de anii anteriori, exista aceeasi tendinta ca tot mai multe femei sa ocupe pozitii importante. Asa, de pilda, dintre cele 37 de servicii publice deconcentrate, opt sunt coordonate de catre femei, fara a mai pune la socoteala si directiile sau agentiile unde femeile ocupa pozitia de adjunct. Inclusiv Primaria Ploiesti este pe mana unui city manager –Sanda Toader.
Datele statistice mai arata ca, la nivelul judetului, 10% dintre societatile comerciale in functiune sunt conduse de femei. ,,In prezent, in judetul Prahova sunt in functiune, din punct de vedere juridic, 3.098 de societati comerciale care au ca asociat unic femei, dintr-un total de 30.013 de societati comerciale active’’, ne-a declarat Ilinca Simionescu, directorul Oficiului Registrului Comertului Prahova.
De asemenea, potrivit datelor statistice de la Oficiul Registrului Comertului, in 2009, dintre cele 1.843 de societati comerciale inmatriculate, 522 de societati au asociati si femei. Si tot in 2009, din 2.230 de PFA (Persoane Fizice Autorizate care desfasoara diverse activitati economice) inmatriculate, 745 sunt infiintate de catre femei. In 2010 situatia e similara, respectiv din 1.419 de societati comerciale inmatriculate, 491 au asociati si femei. Iar in ceea ce priveste PFA, din totalul de 2.047 de societati, 791 sunt infiintate de catre femei.
De notat si faptul ca numai in cadrul recentei editii a Topului firmelor din judetul Prahova au fost premiate (dupa cum se observa in foto), cu trofeul ,,Femeia de afaceri’’, 30 de femei care detin calitatea de asociat-proprietar sau manager general al unor firme clasate pe primele 5 locuri la nivel judetean.
Cristina DOBRE