Profesorii din mai multe judete ale tarii au inceput sa castige procesele intentate pentru redobandirea unor drepturi salariale. Si in Prahova, dascalii se lupta in instanta de cativa ani in speranta ca vor obtine primele de vacanta, procentul de 25% din salariu pierdut anul acesta, precum si alte beneficii ce au disparut, ca urmare a masurilor de austeritate luate de Guvern.
De exemplu, aproximativ 80 de dosare in care figureaza reprezentanti ai Sindicatului “Scoala Prahovei” – afiliat la FSLI – sunt in instanta, in momentul de fata. Potrivit liderului sindicatului amintit, prof. Gheorghe Giurumescu, unele procese au fost castigate de dascali, pentru altele s-au stabilit termene de judecata in 2011. In cateva cazuri, profesorii au avut parte si de o serie de surprize. “Procesele pentru acordarea primelor de vacanta au inceput acum trei ani, iar pana in decembrie 2008 – dupa terminarea alegerilor prezidentiale – am castigat. Dupa aceasta data, desi dosarele aveau acelasi continut, acelasi avocat, acelasi complet de judecata, nu am mai avut castig de cauza. In opinia mea, dupa ce am castigat unul – doua procese, cu zece sau 20 de scoli, nici nu mai era cazul sa initieze actiuni si celelalte unitati de invatamant. Ar fi trebuit sa se aplice pentru toate scolile decizia instantei“, ne-a precizat acesta.
Un alt proces demarat acum un an are ca scop obtinerea maririlor salariale cu 50%, asa cum se stipuleaza in Legea 221 din 2008 – act normativ initiat in perioada campaniei electorale si care nu a mai fost aplicat. In sase dintre cele 23 de dosare intocmite in acest caz, profesorii au avut, pana in prezent, castig de cauza. Membrii sindicatului au depus actiuni in instanta si pentru recuperarea procentului de 25% cu care salariile au fost reduse, conform Legii 188 din 2010, precum si pentru a solicita decontarea navetei, plata indemnizatiilor de concediu si unele premii anulate.
„Aceste procese au inceput in martie 2010 si avem dosare ce se vor discuta chiar si in iunie 2011. Judecarea lor este foarte lenta”, ne-a precizat Gheorghe Giurumescu.
Sporuri si prime, doar pe hartie

In multe situatii, chiar daca detin hotarari judecatoresti in favoarea lor, profesorii tot nu beneficiaza de drepturi salariale ce li se cuvin. De exemplu, dascalii din cateva zeci de scoli prahovene au obtinut, in ultimii ani, si decizii ale instantelor privind acordarea unor sporuri (de ecran, de conditii grele, de stres etc), insa cu toate astea, ele au fost anulate de guvernati incepand cu 1 ianuarie 2010. Sindicalistii sunt nemultumiti de faptul ca si alte drepturi castigate in instanta au ramas pe hartie.
„Am castigat primele de vacanta, exista si o ordonanta de urgenta pentru plata esalonata a primelor restante, dar le-au primit profesori doar din cateva localitati. La Ploiesti, membrii sindicatului au chiar un acord cu primarul Andrei Volosevici pentru acordarea acestor drepturi in 2010, insa nu au beneficiat de ele „, ne-a mai precizat interlocutorul nostru.

CEDO, ultima speranta

In tribunalele din intreaga tara s-au adunat, in ultimii ani, dosare ale profesorilor care cer redobandirea mai multor drepturi salariale. Dascalii din Iasi au ajuns pana la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru a cere sa li se faca dreptate, dupa ce in Romania nu au avut castig de cauza. Este vorba despre membrii din Alianta Sindicala „Gh. Asachi”, afiliata la FSLI, care au chemat in judecata statul, in urma neaplicarii Legii 221/2008, privind cresterea salariilor personalului didactic. Profesorii din Prahova – precum si cei din celelalte judete – asteapta nerabdatori decizia Curtii Europene. Daca aceasta va fi in favoarea colegilor lor, ei sunt decisi sa initieze aceleasi demersuri catre reputatul for international.
Ana-Maria MAXIM