Incepand de maine, Casa de Cultura din Busteni se va transforma in Centru Cultural si va primi numele lui Aurel Stroe ( 1932-2008 ), un important compozitor. Desi s-a nascut in Bucuresti, muzicianul a indragit foarte mult statiunea de pe Valea Prahovei si chiar a sustinut aici cursuri gratuite de compozitie, in perioada 1992- 2008. Acestea se desfasurau pe timp de vara, la vila sa din strada Codrului sau in alte locuri din oras, fiind destinate studentilor si profesorilor din toata tara. Recent, autoritatile locale au aprobat nu numai schimbarea denumirii institutiei amintite, ci si acordarea titlului de “Cetatean de onoare” al orasului, post-mortem, pentru compozitor, avand in vedere contributia sa importanta la dezvoltarea vietii culturale din Busteni.
Doua zile vor dura manifestarile dedicate evenimentului. Acestea vor incepe maine, la ora 12,00, cu o slujba de pomenire la Biserica Domneasca din localitate, urmata de un simpozion sustinut la sediul institutiei de cultura si de prezentarea unui film despre viata si activitatea compozitorului. La ora 17,00, sunt programate festivitatea de inaugurare a Centrului Cultural “Aurel Stroe” si dezvelirea unei placi comemorative, in amintirea muzicianului. La ora 18,00, publicul va fi invitat la premiera nationala a operei „Orestia II” – Choephorele semnata de compozitor si interpretata de Filarmonica Banatul din Timisoara. Aceasta va mai fi prezentata, in acest an si la Cluj la Timisoara, dar si in Elvetia, Franta si in Germania. Luni, centrul amintit va gazdui simpozionul “Asimilarea traditiei muzicale europene in creatia lui Aurel Stroe” – moderator Ana Szilagyi.
Autoritatile au amenajat in incinta institutiei si un mic muzeu dedicat acestei personalitati, unde se regasesc obiecte personale, carti, partituri, piese de mobilier care au apartinut compozitorului si care au fost aduse din Manheim, (Germania) – acolo unde se stabilise acesta – de catre sotia sa, Angelika Kohli Stroe.
Ana MAXIM