Cercetatorii romani au descoperit un tip de celule, care, impreuna cu celulele stem ar putea favoriza regenerarea muschiului inimii, afectat de infarct. Specialistii de la Institutul Victor Babes au descoperit intamplator, in timp ce faceau studii asupra celulelor din intestin, prezenta unor celule foarte mici care ajuta la regenerarea organelor.
Potrivit lui Laurentiu Popescu, presedintele Academiei de Stiinte Medicale, celulele telocite au fost puse in evidenta de savantii romani, iar existenta lor a fost confirmata de echipe independente din Italia, Germania, Marea Britanie si China. In tandem cu celulele stem, telocitele pot ajuta la refacerea unor organe vitale precum inima si creierul.
“Daca vom reusi sa le izolam, sa le multiplicam impreuna cu celulele stem, le vom putea utiliza eficient pentru tratarea infarctului miocardic”, a adaugat profesorul Laurentiu Popescu.
Potrivit medicilor, inima are capacitatea de a se regenera, pana la varsta de 25 de ani cu aproximativ 1% pe an, iar in cazul varstnicilor cu 0,5% pe an.
Telocitele sunt niste celule cu corp mic, dar cu prelungiri extrem de lungi (asemanatoare prelungirilor neuronilor), prezente in aproape toate organele corpului. Rolul telocitelor este acela de tele-coordonare, la distanta, prin intermediul prelungirilor lor extrem de lungi si subtiri (telopode), a altor tipuri celulare, de stabilire de contacte de tip “sinapse stromale” cu acestea si de comunicare prin intermediul unor structuri microveziculare – exozomi, au explicat cercetatorii. Desi banii alocati cercetarii in Romania sunt extrem de putini in comparatie cu alte tari europene, institului Victor Babes obtine rezultate remarcabile, fiind nominalizat de nu mai putin de 19 ori la Premiul Nobel pentru Medicina.