– Domnule senator, Parlamentul e in vacanta. Aveti o agenda de lucru mai relaxata?
– N-as spune! Vacanta parlamentara imi ofera posibilitatea de a fi mai activ la mine acasa, in Prahova. Particip la sedintele Consiliului Judetean si ale Consiliului Local Ploiesti, am intalniri cu reprezentantii PSD in cele doua consilii si, impreuna cu acestia, incerc sa gasesc solutii adecvate pentru problemele de la nivelul administratiei judetene si municipale. Ma intalnesc si cu colegii mei din echipa de conducere a organizatiei locale a partidului. Sunt multe probleme care trebuie analizate si carora trebuie sa le gasim cea mai buna cale de rezolvare. Eu cred in munca in echipa si, din experienta, stiu ca numai asa se poate merge inainte. Din pacate, altii cred ca adevarul e in proprietatea unui singur om, a unui Mesia care le stie pe toate si le face pe toate. Acest tip de dictatura mesianica e, de altfel, si unul dintre motivele pentru care am plecat din PDL.
– Puteti detalia?
– M-am alaturat echipei PSD – subliniez: echipei! – pentru ca in PDL hotararile, la toate nivelurile, se iau de sus in jos. Atat parlamentarii, cat si consilierii locali ai partidului de guvernamant sunt folositi ca mase de manevra, ca masini de vot. Parerea sefului devine automat o hotarare irevocabila! In Parlament, de pilda, se dezbat ordonantele de urgenta si hotararile Guvernului, apoi li se constata, de multe ori, neconstitutionalitatea si, in consecinta, respectivele acte normative sunt invalidate. Lucrurile trebuie luate de la capat: sunt emise alte ordonante, alte hotarari, urmeaza alte dezbateri… Toate astea in timp ce initiativele legislative ale parlamentarilor zac prin birourile Secretariatului General al Guvernului, in asteptarea opiniilor ministrilor de resort. La fel se intampla, la alta scara, desigur, si pe plan local. Tocmai de aceea lucrurile nu se misca, tocmai de aceea Ploiestiul e neschimbat, e la fel ca in urma cu doi ani.
– Cum poate fi depasita aceasta stare de fapt?
– Putem iesi din impas daca renuntam sa mai credem in infailibilitatea solutiilor venite de sus. Sa va dau un exemplu punctual. Eu am fost ales intr-un colegiu care reuneste Ploiestiul si alte douasprezece localitati de pe Valea Slanicului. Ii reprezint in Parlament pe cetatenii din localitatile respective si este firesc sa ma preocupe problemele lor si sa le apar interesele. Locuitorii de pe Valea Slanicului, si nu numai ei, sunt afectati de faptul ca traficul feroviar de pe ruta Ploiesti-Buda-Slanic e suspendat din toamna lui 2007. Acest lucru s-a intamplat pentru ca podul de cale ferata de la Prajani e grav avariat, iar Ministerul Transporturilor si Infrastructurii nu gaseste banii necesari pentru reparatii. Atat eu, cat si alti parlamentari prahoveni ne-am adresat in numeroase randuri conducerii ministerului cerand rezolvarea situatiei. Degeaba! Nu s-a intamplat nimic! De curand, am discutat pe marginea acestei probleme cu presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, si, impreuna cu dl presedinte, am hotarat sa inaintam MTI propunerea de a transfera tronsonul feroviar in cauza in proprietatea si in administrarea Consiliului Judetean. Sunt convins ca, pe plan local, vom gasi resursele de finantare necesare reluarii traficului pe ruta Ploiesti-Buda-Slanic. Ramane de vazut, insa, daca MTI va fi de acord cu propunerea noastra.
R.P.