Asa cum in ziarul nostru mentionam, saptamana trecuta, referitor la scaderea preturilor la chirii, acest domeniu continua sa functioneze. Aceasta deoarece apartamentele scoase la inchiriat de catre proprietari isi mai gasesc totusi clienti dar tarifele au fost sensibil reduse. Asta ne spun mai multi agenti imobiliari care considera ca piata chiriilor se misca, totusi, mai bine fata de cea a vanzarilor de imobile si asta, in primul rand, din cauza afluxului de studenti sau viitori studenti la Universitatea de Petrol si Gaze care isi cauta locuri de cazare in Ploiesti. “Este greu de stabilit un profil al chiriasului. Pot sa va spun ca, in afara de studenti si elevi, sunt multe persoane cu venituri substantiale care lucreaza in Ploiesti si care prefera sa stea cu chirie, chiar daca o data la un an sau doi isi schimba domiciliul. Este un domeniu care are multe resurse de dezvoltare”, ne-a spus reprezentantul unei agentii imobiliare. “Acum doi ani, impreuna cu sotul voiam sa facem un credit pentru a ne cumpara un apartament dar, odata cu criza am renuntat la aceasta idee. Ne-am dat seama de… «pericol» in momentul in care veniturile sotului au scazut cu un sfert in ultimul an. Asa ca am preferat sa stam cu chirie, in continuare. In momentul in care proprietarul va mari tariful vom cauta alt apartament si tot asa”, ne-a spus Silvia Marinica, in varsta de 37 de ani.
Preturile au scazut sensibil fata de anii trecuti, astfel ca un tarif de 400 de euro/luna – pentru un apartament cu 2 camere mobilate, a ajuns la 240-260 de euro. Altele au coborat de la 280 de euro, la 180 de euro. Alti proprietari se mentin pe pozitii si nu lasa la pret chiar daca raman cu apartamentele goale. “Nu putem spune ca este o tendinta si nu putem face o statistica. Se intampla ca proprietarul sa anunte, la mica publicitate, un tarif, dar de cele mai multe ori acesta poate sa fie redus in urma negocierii cu viitorul chirias. De exemplu, aveam prin agentie un apartament oferit spre inchiriere cu 350 de euro, iar dupa negociere cele doua parti au batut palma la 240 de euro. Unii umfla preturile in anunturi ca sa aibe de unde sa scada”, ne-a spus reprezentantul altei agentii. Astfel, cele mai cautate apartamente nu sunt in zona centrala, ci spre periferii, la blocurile mai vechi si cu sistem pausal de plata la utilitati.
Alt criteriu de cautare pentru chiriasi il reprezinta si costurile reduse ale intretinerii, pe timp de iarna. Un student in anul II la UPG ne explica cerintele sale in calitate de viitor chirias: “In primul rand ma interesez sa aflu costurile de intretinere pe timp de iarna, cand acestea sunt cele mai ridicate. Apoi ma interesez cum sunt vecinii, daca este un cartier linistit etc. Eu eram dispus sa dau 120 -130 de euro pe luna. La pretul asta am gasit doar apartamente nemobilate si nu prea imi convine. Am gasit ceva prin zona Mihai Bravu – un apartament cu doua camere la 140 de euro pe luna. O sa fac un efort sa platesc mai mult pentru niste conditii mai bune”, ne-a spus Mircea, student la UPG. In general, studentii nu apeleaza la agentii imobiliare, ci cauta ofertele in paginile de mica publicitate. Bugetul lor, in general, variaza intre 100-150 de euro pentru un apartament si prefera chiar si nemobilate. Inca se mai practica luarea in spatiu a vreo 3-4 studenti care sa imparta chiria. Proprietarii mai incearca mariri ale preturilor dar, in final, sunt nevoiti sa cedeze la pret. Cei mai maleabili si care inteleg momentul isi gasesc locatari pentru apartamentele lor. “Am lasat mult la pret. In 2007 luam 350 de euro pe luna, anul acesta am lasat la 200 de euro, pentru ca ramaneam cu apartamentul gol si trebuia sa achit eu intretinerea, abonamentele la utilitati etc. Macar sunt multumit de chirias, este un baiat linistit”, ne-a spus un proprietar din Ploiesti.
Alex POLICALA