Din 11 iunie, a intrat in vigioare ordonanta guvernamentala care reglementeaza, in concordanta cu directivele europene, acordarea de credite si rambursarea anticipata a acestora in bancile din Romania. Practic, Guvernul a impus formulare tip de creditare pentru toate bancile si comisioane de rambursare anticipata care nu pot depasi un procent din valoare creditului

Bancile nu mai pot percepe acum mai mult de patru comisioane. Acestea se refera la comisionul de analiza dosar, administrare credit sau cont, compensatii anticipate si cel de costuri aferente comisioanelor. In plus, clientul nu mai este obligat sa plateasca daca decide sa intrerupa contractul cu banca in termen de 14 zile de la incheierea acestuia. Noile prevederi legislative impuse de Guvevrn sunt acum atent urmarite de comisarii de la Protectia Consumatorului.

In Prahova, in ultimele 2 luni, 35 de persoane au reclamat la OPC, practici abuzive ale bancilor. In toate cazurile, controalele comisarilor s-au lasat cu sanctiuni.
Odata cu modificarea legislatiei privind acordarea creditelor bancare, au crescut si amenzile pe care OPC le poate aplica bancilor. Acestea sunt cuprinse intre 1.000 si 100.000 de lei. In cazul in care, la o banca se constata nereguli repetate, acesta poate fi inchisa de comisariii de la protectia consumatorului.

Mai multe informatii despre acest subiect puteti afla urmarind Stirile Prahova TV din aceasta seara, de la ora 20:30 sau 23:00.