Ultima editie de la nivelul Ligii A Prahova (2009-2010) a avut mai multe modificari, in special in ceea ce priveste componenta echipelor participante. Daca, initial, erau inscrise anumite grupari, la inceputul si pe parcursul campionatului acestea au disparut si au facut loc altor formatii. Motivul principal l-a reprezentat aspectul financiar.
Doua echipe au lasat loc altor grupari, si anume Unirea Brebu si, respectiv, Progresul Alunis, ele fiind inlocuite cu Tineretul Tomsani (la inceputul campionatului) si Unirea Urlati (din etapa a VII-a). Inlocuitoarele au reusit sa se salveze de la retrogradare, pe finalul de sezon inregistrand cateva „rezultate surpriza”, in special echipa din Urlati.
O situatie aparte s-a inregistrat si la nivelul formatiilor ASO Slanic si Podgoria Vadu Sapat, echipe care au avut nevoie de sprijin financiar si logistic din alta parte, pentru ca pe plan local resursele au fost insuficiente sau chiar deloc. Astfel, ASO Slanic a inceput sezonul in colaborare cu fosta grupare de Liga a III-a, Petrolul Teleajen Ploiesti, care trimitea, etapa de etapa, mai multi jucatori sa evolueze pentru gruparea de prim esalon judetean. Din retur, ASO Slanic a fost ajutata sa incheie competitia de catre Astra Ploiesti, dar fara a se salva de la retrogradare.
In schimb, trupa din Vadu Sapat a inceput campionatul pe cont propriu, chiar si in primele etape din retur a continuat la fel pentru, ca pe finalul sezonului sa primeasca ajutor din partea formatiei de Liga a III-a, Chimia Brazi. Sprijinul acordat de chimisti a constat in transferarea unor jucatori, fotbalisti cu ajutorul carora Podgoria a reusit sa se mentina in esalon si, astfel, din sezonul viitor sa evolueze din nou pe prima scena a fotbalului judetean.

Incertitudine la retrogradare

Finalul sezonului recent incheiat de Liga A Prahova a fost unul extrem de incins, echipele din subsolului clasamentului dorind sa evite ultimele sase pozitii, locuri care pot duce echipele, in mod teoretic, in esalonul imediat inferior. Conform regulamentului Ligii A Prahova, in fiecare sezon retrogradeaza trei sau patru echipe, prima varianta doar daca primul loc promoveaza in Liga a III-a. Cum CSO Plopeni a reusit sa-si aconteze un loc in cel de-al treilea esalon fotbalistic al tarii, in mod normal ar trebui sa retrogradeze doar trei grupari. Dar, pentru ca aici este problema, de la nivelul Ligii a III-a au retrogradat doua formatii prahovene, in speta Petrolul Teleajen Ploiesti si AFC Filipestii de Padure, astfel ca numarul retrogradelor s-a marit la cinci. Colac peste pupaza, Tricolorul Breaza nu mai vrea sa continue la Liga a III-a, desi are loc in acest esalon dupa retrogradarea din aceasta vara din Liga a II-a. Diriguitorii formatiei doresc sa combata in Liga A Prahova, regulamentul pare ca le da dreptate, astfel ca, in mod normal, numarul retrogradelor s-ar mari la sase echipe. Odata cu incheierea campionatului, pe aceste pozitii se situeaza urmatoarele grupari: Petrolul 95 Ploiesti, ASO Slanic, CS Brazi, CS Paulesti, Vointa Baltesti si Gloria Valcanesti.
Totusi, la sedinta anuala cu reprezentantii echipelor (intrevedere programata pe 3 iulie), are loc si Adunarea Generala, iar cu acest prilej se va clarifica situatia echipelor care vor retrograda din esalonul de elita judetean.
Cristi DAMIAN