Un conflict deschis intre Sindicatul Primariei Ploiesti si Directia Muncii Prahova si-ar putea gasi rezolvarea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), dupa finalizarea tuturor cailor de atac in instantele romanesti.

Cei aproximativ 1200 de angajati ai administratiei publice ploiestene, membri ai Sindicatului Liber din cadrul Primariei Ploiesti, sunt la un pas de a da inapoi banii primiti in ultimele doua luni ale anului 2009, in cazul in care CEDO nu le va da castig de cauza in privinta inregistrarii contractului-acord de munca, potrivit caruia au dreptul la obtinerea sporului de hrana calda si a ajutorului de Craciun.
Laura Stanciu, liderul Sindicatului Liber din administratia ploiesteana, ne-a declarat ca, de-a lungul anilor, incepand cu 2005, disputele pe seama contractului-acord de munca al salariatilor din Primaria Ploiesti si din institutiile subordonate acesteia s-au tinut lant. Cel mai recent conflict, care a condus la varianta inapoierii sporurilor obtinute de catre angajati in cursul ultimelor luni ale anului trecut, s-a inregistrat in luna ianuarie 2010, cand Directia Muncii a facut recurs la Curtea de Apel Ploiesti impotriva hotararii Tribunalului Prahova prin care se recunosteau drepturile salariatilor administratiei ploiestene. Pentru ca, la Curtea de Apel, procesul a fost pierdut de catre sindicalisti, acestia ar putea fi obligati sa dea inapoi sumele primite drept sporuri la salariile de baza, pe final de an 2009. „La nivelul Primariei Ploiesti, potrivit unor calcule, ar fi vorba despre aproximativ 2.500 de lei pentru un angajat, suma in care sunt incluse si dobanzile de refinantare si alte sume, in afara banilor primiti drept sporuri de catre angajatii institutiei”, ne-a precizat liderul de sindicat Laura Stanciu. Aceasta a mai mentionat ca, deoarece caile de atac s-au cam epuizat, sindicalistii se vor adresa instantei Curtii Europene a Drepturilor Omului pentru a-si cauta dreptatea. In acest caz, conflictul ar putea fi primul de acest gen din judetul Prahova a carui solutionare sa vina tocmai de la Strasbourg, unde isi are sediul acest for european in materie de justitie.
Violeta STOICA