Liderii PNL si PD-L nu au facut nicio concesie in cadrul negocierilor de azi: atat pedelistii, cat si liberalii vor sa dea viitorul premier, varianta unui independent fiind respinsa de primii. “Nu am gasit in aceasta intalnire posibilitatea unei intelegeri”, a spus seful PNL. O noua intalnire este putin probabila, a sugerat Crin Antonescu. “Ne pierdem timpul si avem treaba, dansii la putere, noi in opozitie!”
Liderii PD-L si PNL “s-au inteles ca nu s-au inteles” ieri in cadrul rundei de discutii pe tema formarii unei majoritati de guvernare, desfasurate la Palatul Parlamentului. Cel putin asa reiese din declaratiile date la final de presedintele PD-L, Emil Boc, si de cel al PNL, Crin Antonescu. Pentru ca fiecare pare sa fi inteles altceva din discutii. Macar aparent.
Primul care a vorbit a fost premierul interimar Boc. “Am venit la intalnire cu PNL nu pentru a realiza o majoritate matematica, ci pentru a realiza o majoritate politica ideologica de dreapta capabila sa dea sustinere politica unui viitor guvern. In Romania trebuie sa se limpezeasca apele si din punct de vedere doctrinar. Vom avea doi ani fara alegeri si ar fi bine sa dam tarii un guvern care sa aiba sustinere ideologica de dreapta, sustinut de PNL, PD-L si UDMR. Masurile care ar putea fi luate ar fi mult mai usor de sustinut de un guvern cu majoritate ideologica. Am discutat si despre lucrurile care ne-au despartit in trecut. Trebuie sa ne concentram pe ceea ce oamenii asteapta: decizii ferme de la guvernanti. Avem multe in comun in ceea ce priveste viitorul Romaniei. Avem obiective care ne unesc si care ar putea sta la baza unui nou guvern”, a declarat Emil Boc care a amintit printre punctele comune pe care le au cu liberalii cota unica, reforma statului.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a fost insa mult mai ferm. Si a lasat sa se inteleaga ca nu exista nicio sansa de a se intelege cu pedelistii. “Nu am gasit in aceasta intalnire posibilitatea unei intelegeri”, a spus Antonescu, care a militat pentru varianta unui guvern care sa reuneasca cele doua Romanii: cea a votantilor lui Basescu si cea a celor care au votat contra acestuia. “O intrare a noastra peste transee in sistemul construit de PD-L si Traian Basescu pentru 2010 este exclusa. Este exclus sa intram intr-un guvern cu un premier venit de la PD-L, dansii au inteles ca este exclus sa accepte un premier de la PNL. Am propus atunci varianta unui premier independent. Au respins si aceasta ipoteza, trimitandu-ne la discutiile de la Cotroceni”, a spus Antonescu, care a adaugat ca o noua intalnire cu pedelistii ar mai fi posibila doar daca se schimba ceva esential. “Altfel, ne pierdem timpul: dansii la putere, noi in opozitie!”, a subliniat liderul liberal.