„Ma tem sa nu avem la sfarsit de an o tara complet paralizata”

– Domnule Mircea Ionescu Quintus, cum comentati desemnarea lui Liviu Negoita pentru functia de premier al Romaniei, care reprezinta, de fapt, cea de-a doua nominalizare facuta de presedintele statului in exercitiu?
– Parerea mea, care este de fapt si a PNL, este ca, din nou, domnul presedinte Traian Basescu a eliminat orice posibilitate de constituire a unui Guvern care sa ne scoata din aceasta teribila criza politica, economica si morala. Era sigura ideea ca, daca nu se impartaseste un punct de vedere al unei majoritati parlamentare, orice alta propunere este sortita esecului. Astfel, este clar ca Traian Basescu nu doreste un Guvern care sa treaca prin Parlament. Pana acum, s-a vazut ca, indiferent de ceea ce au spus partidele, persoana desemnata pentru functia de premier a aparut din mintea domnului presedinte, ceea ce este un fapt foarte grav. Domnul Liviu Negoita, cunoscut ca un democrat liberal infocat si supus puterii de la Cotroceni, a incercat sa depuna o formula de Guvern, se va fixa audierea ministrilor, dupa care , din pacate, eu asa cred, aceeasi majoritate parlamentara va respinge si acest nou Guvern. Si ne vom gasi in situatia care se pare ca s-a dorit la Cotroceni: si anume sa ramana Guvernul Boc pana dupa alegerile prezidentiale.
– In conditiile in care nici Guvernul Negoita nu va primi girul Parlamentului, este posibil ca sa se declanseze inclusiv alegeri anticipate ?
– Aceasta este o discutie care se va putea face dupa 6 decembrie. Deocamdata, actualul presedinte, conform prevederilor legale, nu poate dizolva Parlamentul. Aceasta va putea fi hotararea viitorului presedinte al Romaniei, pentru aceasta decizie avand obligatia sa se consulte cu liderii grupurilor parlamentare. Deocamdata, ne intereseaza ce se va intampla pana pe 6 decembrie. Pentru ca, acest Guvern Boc, cu puteri sleite si fara niciun fel de oportunitate de a legifera sau de a da hotarari, nu are capacitatea de a lua masurile necesare de care tara are nevoie in momentul de fata. Este o situatie grava in care ne gasim acum. Vad ca sindicatele se pregatesc si ele de manifestari, pentru ca se va pune in aplicare acel concediu obligatoriu de 10 zile. Din pacate, am intrat intr-o groapa in care poate numai Dumnezeu sa ne ajute sa nu ne afundam. Si asta din cauza neaplicarii prevederilor constitutionale. Daca Traian Basescu ar fi avut intelepciunea sa accepte propunerea ca premier a unui independent cum este primarul de la Sibiu – Klaus Johannis – aveam in momentul de fata Guvern, puteam sa ne primim transele de bani si de la FMI si de la celelalte institutii financiare internationale si am fi avut sarbatori linistite. Altfel, eu am mare grija ca in preajma Sarbatorilor se vor intampla necazuri mari sociale, de care Romania si niciunul dintre noi nu au nevoie. Nu ma gandesc la o noua revolutie, insa, este posibila o greva generala a bugetarilor si a altor categorii de angajati, pentru ca, pe langa faptul ca nu mai avem Guvern, nu mai avem niciun fel de institutie care sa lucreze. Ca urmare, este posibil sa ne gasim la final de an cu o tara complet paralizata, si va inchipuiti ce efect poate sa aiba, la nivel international, o asemenea situatie deosebit de grava.
– Sunteti unul dintre cei mai longevivi reprezentanti ai clasei politice. A mai trecut Romania printr-o astfel de criza politica, dublata de cea economico-financiara? Care sa fie, in aceasta situatie, solutia de rezolvare?
– Tara aceasta nu a mai trecut printr-o asemenea situatie decat in perioada dictaturii ceausiste. In momentul de fata, Romania se confrunta, insa, cu incapatanarea si dorinta de autoritate a unei singure persoane, dincolo de ceea ce se doreste in Parlament. Asta in conditiile in care forul reprezentativ si suprem al poporului nostru, care este Parlamentul, este nerecunoscut de catre presedintele tarii aflat acum in exercitiu, lucru deosebit de grav. Cat priveste o solutie pentru rezolvarea problemelor prin care trece in prezent Romania, aceasta nu poate veni decat de la alegerile prezidentiale. Trebuie sa mai spun, insa, ca actualul presedinte nu mai poate veni cu o a treia propunere pentru premier. Iar daca si Guvernul Negoita va cadea, ne vom intoarce la Guvernul Boc, care este interimar, dar care nu are niciun fel de putere, in conditiile in care tara se confrunta cu atatea probleme, mai nou si cu gripa porcina. In conditiile in care Ministerul Sanatatii este coordonat de Adriean Videanu, ce legatura are acesta cu medicina, ca de altfel toti ceilalti ministri PD-L care care sunt pusi in locul acelora care au plecat din Guvern ? Este o situatie foarte grava ! Si, din pacate, aceste alegeri, care vor determina, fara indoiala, destinul si viitorul tarii noastre, sunt asezate intr-un moment de nesiguranta si de suspiciune generala. Eu, de felul meu, nu sunt pesimist. Sunt realist si imi dau seama ca va fi nevoie de o solidaritate care sper sa fie din partea noastra, a cetatenilor acestei tari, pentru a depasi momentele acestea grele si sa gasim solutiile pentru o viata mai buna si un trai decent.
N.DUMITRESCU