In loc de puieti de pomi fructiferi comerciantii vand… nuieluse

De cum s-a mai imbunat timpul si primavara a dat semne ca a castigat lupta cu iarna, comerciantii de puieti de pomi fructiferi sau de seminte ori de material saditor viticol si-au si facut aparitia in pietele ploiestene. Multi dintre ei si-au expus marfa spre vanzare pe strada Decebal – in zona cunoscuta drept „Piata Gorbaciov”, iar ploiestenii gospodari care vor sa‑si aranjeze gradinile nu au ezitat sa cerceteze marfa expusa si sa cumpere ceea ce au nevoie. Insa, cumparatorii trebuie sa fie atenti la ce achizitioneaza deoarece nu toti comerciantii ofera garantia ca puietii vor fructifica sau ca semintele rasar. Dupa cum ne-a spus Elena Scarlat – director executiv al Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor (ITCSMS) Prahova – institutie ce este abilitata sa elibereze autorizatii de producere, prelucrare si comercializare a semintelor si a materialului saditor: „Acum este perioada cand semintele pentru diferite legume sau plante si materialul saditor pomicol ori viticol se vand in cantitati foarte mari. Dar, persoanele care doresc sa cumpere, trebuie sa fie foarte atente pe ce dau banii, deoarece exista comercianti care expun spre vanzare doar… nuieluse sau seminte care, puse in pamant, nu rasar”.
Dar, cum putem fi siguri de calitatea materialului saditor?
Directorul executiv al ITCSMS Prahova ne-a explicat ca puietii de pomi fructiferi sau butasii, dar si pliculetele cu seminte trebuie sa aiba etichete imprimate cu sigla INCS (Inspectoratul National pentru Calitatea Semintelor) pe care sa fie mentionate specia, soiul si categoria biologica, iar vanzatorul trebuie sa prezinte cumparatorului si documentele de calitate obtinute de la INCS. Producatorii (fermieri, agricultori) au nevoie de aprobare pentru comercializare de la inspectorii de specialitate din cadrul ITCSMS Prahova, care fac deplasari in camp, la fermele acestora pentru a verifica si atesta sanatatea si calitatea materialului. Persoanele care obtin autorizatie si, mai ales, documente de calitate pot comercializa puieti sau seminte oriunde doresc – in propria curte, in piete sau in obor. Insa, dupa cum am putut observa si noi, zilele acestea, printre comerciantii instalati pe strada Decebal si-au facut loc si vanzatori pe a caror marfa – puieti, butasi, plicuri de seminte – in loc de etichetele cu sigla INCS se puteau vedea niste bucati de carton sau de hartie alba pe care era trecuta doar specia. In acest context si in scopul verificarii modului de comercializare a semintelor si a materialului saditor, comisii formate din politisti comunitari si inspectori INCS au efectuat mai multe controale in piete si in obor. In urma efectuarii acestor verificari au fost confiscati si distrusi – de la sfarsitul lunii februarie si pana in prezent – peste 630 de puieti de copaci si mai multe pliculete cu seminte, care proveneau din flora spontana si care erau expuse spre vanzare de catre cetateni din Moldova, fara sa contina etichetele cu indicele de calitate ce atesta ca sanatatea materialului saditor a fost analizata si ca acesta are germinatie.
Directorul ITCSMS Prahova ne-a mai precizat ca in momentul in care comerciantii de material saditor isi dau seama ca sunt controlati si nu au autorizatie in acest sens, isi lasa marfa si fug. Asta ca sa nu poata fi legitimati si amendati, deoarece, fara autorizatie si fara documente de calitate pot primi, dupa caz, amenzi care pornesc de la 170 pana la 5.700 de lei. In judetul Prahova sunt autorizati 79 de agenti economici pentru comercializarea de seminte si material saditor pomicol si viticol. Dintre acestia unul singur este din Prahova, din zona Magurele, ceilalti fiind, in mare parte, din Iasi si din Buzau.
Hermina POSTA