Petre Babone – un international „A” ramas fara joc in palmaresul Romaniei

Din galeria marilor jucatori prahoveni care au stralucit in perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial, se desprinde figura plina de farmec a unuia dintre cei multi absolventi de la Uzinele Margineanca (astazi, Plopeni).
“Tunarul” Petre BABONE – dupa cum a fost botezat de presa timpului – s-a nascut la 14 martie 1935, la Baicoi si a inceput fotbalul pe maidanele urbei natale, dar prima legitimare o are in 1950, la echipa A.C.C. Campina, unde a evoluat alaturi de viitorul international Nicolae Georgescu. In vara lui 1951 s-a transferat la scoala profesionala de ucenici ,,Uzinele Margineanca” si a facut parte din echipa Metalul Plopeni, grupare cu care a participat la barajul pentru promovare in divizia B, din 1954. Pentru un sezon, 1955, evolueaza la Metalul 108 Cugir, alaturi de un alt jucator plecat de la Metalul Plopeni, Nicolae Dumitrescu, iar in 1956 se transfera in Capitala, la Dinamo 6 Bucuresti, unde evolueaza timp de doi ani.
Din 1958 este incorporat in randurile echipei Dinamo Bucuresti si debuteaza in divizia A la 16 martie 1958, in partida U.T.A. – Dinamo Bucuresti, rezultat final 1-1. Aici l-a avut ca antrenor pe marele international din perioada interbelica, Iuliu Baratky, tehnician de la care a invatat multe dintre tainele fotbalului si diferite procedee tehnice, care s-au vazut in evolutiile sale ulterioare. Cu Petrolul Ploiesti, unde a evoluat alaturi de alti mari jucatori prahoveni ai vremii, precum Mircea Dridea, Constantin Tabarcea, Nicolae Topsa, Nicolae Marinescu, Gheorghe Pahontu, Nicolae Botescu, Alexandru Fronea, Pavel Badulescu, Ion Zaharia, Marcel Marin, Ion Neacsu, Virgil Dridea, Nicolae Neacsu, Alexandru Constantinescu, Vasile Sfetcu, Gheorghe Voica si Constantin Roman, a castigat titlul national in 1959 si debuteaza in echipa nationala la 19 iulie 1959, in partida U.R.S.S.- Romania, scor 2-0. Din pacate singurul sau joc sub tricoul tricolor a fost sters din palmaresul echipei nationale si trecut in dreptul nationalei olimpice. La Petrolul a evoluat pana in anul 1961.
Pentru un tur de campionat evolueaza la Prahova Ploiesti si revine la Petrolul pentru turneul din Vietnam si Indonezia, din returul editiei 1961-1962. Cifrele carierei sale au fost: 63 de meciuri in divizia A, 23 de goluri marcate, 5 jocuri in Cupa Campionilor Europeni, un joc in echipa nationala « B ». In urmatorul sezon se afla sub culorile echipei Prahova Ploiesti, care la sfarsitul campionatului a fost retrogradata in campionatul orasenesc. Dupa ispasirea a doi ani de suspendare revine la Metalul Plopeni, unde evolueaza pana in 1968. A fost jucatorul care a revigorat, prin venirea sa, jocul echipei, un fotbalist care se pregatea cu o constiinciozitate rar intalnita si aborda cu seriozitate fiecare partida disputata, dupa cum povestesc fostii sai coechipieri din aceea perioada. Cariera fotbalistica si-a incheiat-o ca antrenor – jucator la Metalul Liliesti in 1971. In continuare s-a dedicat activitatii profesionale, lucrand ca maistru metrolog la I.M. Plopeni. S-a pensionat in 1997.
Constantin DUMITRU-PLOPENI