Sistemul traditional de filtrare a berii, cel cu kiselgur, permite aluminiului continut de acesta sa patrunda in lichid, proces ce poate afecta sanatatea consumatorului, a declarat directorul Institutului de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi.
“Pentru a clarifica ce efecte poate avea filtrarea berii cu ajutorul kiselgurului asupra sanatatii m-am deplasat la Institutul de Cercetari in Tehnologia Berii si Maltului. Rezultatele cercetarilor scot la iveala faptul ca silicatii de aluminiu din kiselgur sunt dizolvati de PH-ul berii, iar aluminiul dizolvat neputand fi stopat de filtru, poate ajunge in diverse cantitati in lichid. Mentionez ca in functie de cantitate, prezenta aluminiului in corp poate provoca boala Alzheimer”, a precizat cercetatorul.
De precizat ca 25 dintre cele 27 de fabrici de bere din Romania folosesc sisteme de filtrare cu kiselgur, roca sedimentara ce poate fi sfaramata usor in pulbere fina. Aceasta pulbere este foarte poroasa si este folosita de cele mai multe fabrici de bere din lume. Compozitia chimica tipica a kiselgurului este 86% siliciu, 5% sodiu, 3% magneziu si 2% fier. In momentul de fata, in intrega lume, doar 15 producatori de bere au inlocuit sistemul de filtare cu kiselgur cu sisteme “kiselgur free”, sustine Andre Gtalid, managerul general pe Europa Centrala si de Est al Pall Corporation, companie multinationala specializata in filtre alimentare. Directorul Institutului de Cercetari Alimentare a tinut, de asemenea, sa sublinieze ca berea ambalata in doze de aluminiu poate contine o cantitate de aluminiu cu de doua ori mai mare fata de berea ambalata in sticla. “Berea poate extrage aluminiul din ambalaj, concentratia metalului putand ajunge sa fie dubla”, a spus cercetatorul.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEUROPAREREA MEA
Articolul următorCampina