Este fumatul indeletnicire ? (I)
Intr-un articol despre fumat, intitulat „Fumati, va priveste…”, aparut in doua numere ale unui cotidian transilvanean, autorul afirma, printre altele, ca fumatul este indeletnicire: „Una dintre cele mai vechi si daunatoare indeletniciri a semenilor nostri din generatiile istorice din diferite tari a constituit-o „trasul in piept” a aromei frunzelor de tutun care-ti creeaza o placere aparte, dar de scurta durata“. Dam la o parte caracterul eminamente bombastic al frazei citate. Ne vom indrepta atentia la cel putin trei greseli (una lexicala si doua gramaticale).
Greseala de exprimare (privind lexicul, adica vocabularul) este considerarea fumatului ca indeletnicire. Insa fumatul constituie o deprindere, care la unii este atat de exagerata, de urata, incat ea devine viciu.
Cele doua dezacorduri gramaticale sunt „a semenilor nostri” si „a aromei”. Acordurile corecte sunt „ale semenilor nostri” si „al aromei”, avand in vedere ca o regula gramaticala cere ca articolul posesiv sa se acorde cu substantivul care, din punct de vedere morfologic, are valoarea de obiect posedat. Si mai bine va fi inteleasa corectura noastra, dupa ce vom rescrie fraza citata, insa in forma indreptata si chiar stilizata (prin inlaturarea cuvintelor inutile si adaugarea unor termeni necesari):
„Una dintre cele mai vechi si mai daunatoare deprinderi ale semenilor nostri din toate generatiile de la inceputul cultivarii tutunului pana in zilele noastre o constituie „trasul in piept” al aromei plantei acesteia”.
Gresit folosit este articolul posesiv, tot de doua ori, si in propozitia urmatoare: „Efectele fumului de tigara sunt devastatoare in randul adolescentilor, a femeilor gravide si a persoanelor cu diferite afectiuni cronice”.
Acordul articolului posesiv se face, in aceasta propozitie dezvoltata, cu substantivul neutru „randul” (de doua ori), avand forma „al”.
„Efectele fumului de tigara sunt devastatoare in randul adolescentilor, al femeilor si al persoanelor cu diferite afectiuni cronice”.
Mihai Stere DERDENA