Nu este o noutate ca fenomenul absenteismului se accentueaza, tot mai mult, in scolile prahovene. Elevii par sa devina “profesori” in falsificarea scutirilor medicale, inventand tot felul de procedee, destul de greu de descoperit chiar si de catre medicii cabinetelor medicale scolare care au obligatia sa le vizeze.
La unul dintre grupurile scolare cunoscute din Ploiesti – Grupul Scolar “1 Mai“ – din discutia purtata cu asistenta medicala a reiesit faptul ca elevii au ajuns pana intr-acolo incat falsifica parafa si stampila medicilor de familie. Mai mult de atat, interlocutoarea noastra ne-a aratat 6 astfel de adeverinte medicale eliberate sub pretextul aceluiasi diagnostic – IACRS, infectii acute ale cailor respiratorii superioare, si cu parafa falsificata, bineinteles, a aceluiasi medic – Elena Dudu. “In ultima perioada, am primit 20 de astfel de scutiri medicale, care, ulterior, nu au primit viza necesara pentru ca, in baza lor, sa le fie motivate absentele elevilor care le-au adus”, ne-a declarat asistenta medicala I. Constantin din cadrul Grupului Scolar “1 Mai”.
Aceasta ne-a mai precizat ca periodic se confrunta cu astfel de scutiri bine realizate, de cele mai multe ori primind asemenea ”invoiri” in zilele ce preced consiliul profesoral. Concluzia la care a ajuns si interlocutoarea noastra a fost aceea ca adeverintele medicale sunt copiate dupa internet si, ulterior, printate.
Am stat de vorba si cu Dan Deparateanu – profesor de matematica – care ne-a marturisit faptul ca jumatate dintre elevii din clasa la care este diriginte absenteaza – de data aceasta “pe bune” – motivul fiind, in aceasta perioada, gripa. Interlocutorul nostru ne-a recunoscut, insa, ca este foarte atent cand primeste adeverintele medicale, pentru ca stie despre existenta scutirilor false. Acesta ne-a mai precizat ca la invatamantul obligatoriu – cel de pana in clasa a X-a inclusiv – nu se exmatriculeaza elevii din cauza absentelor, insa pentru cei din clasele a XI-a si a XII-a se scade nota la purtare la 10 absente nemotivate, iar la 40 de absente nemotivate, elevul este exmatriculat.
In acest an de invatamant, la Grupul Scolar “1 Mai” sunt inscrisi 1650 de elevi, dar la cabinetul medical scolar “curg” pe putin 60 de scutiri pe saptamana. Concluzia este fie ca elevii se imbolnavesc pe zi ce trece mai rau, fie ca, de fapt chiulul a devenit o boala cronica, care se raspandeste.
Vanzatorul de adeverinte contrafacute risca pedeapsa cu inchisoarea
Conform Codului Penal, persoanele care vand sau care folosesc scutirile pot fi acuzate de fals si uz de fals si risca inchisoarea de la trei luni la cinci ani. In cazul in care faptuitorii sunt minori, pedeapsa aplicata este jumatate din minimum, acestia fiind dusi la un centru de corectie.
Oana Maria Constantin