Vila Alina Stirbei sau Palatul Stirbei (foto1) este una dintre acele cladiri de patrimoniu din Sinaia care au cazut victima dezvoltarii haotice pe care orasul a cunoscut-o in ultimii ani. Dupa ce, inainte de 1989, perspectiva i-a fost sever amputata prin construirea Hotelului Montana, dupa 1989, vila a mai avut de suferit un afront. In partea sa sudica, ascunzand-o definitiv trecatorilor, a fost ridicat un complex comercial (foto2), format dintr-un restaurant cu o foarte mare terasa in aer liber si cateva magazine de echipament sportiv. Mai mult decat atat, incepand cu anul 1991, in cladire isi desfa-soara activitatea Administratia Finantelor Publice, destinatie cum nu se putea mai prozaica, astfel incat imobilul, ticsit de hartoage si functionarime, a dobandit un aspect extrem de ostil.

• „Paraziti” fara aviz

Potrivit arhitectei Liana Dobrinescu, consilier la Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Prahova (DJCCP), pentru construirea restaurantului si a magazinelor de pe latura sudica a Palatului Stirbei, proprietarul nu a solicitat niciun fel de aviz din partea DJCCP. „Dat fiind faptul ca restaurantul a fost ridicat intr-un sit istoric, eventuala autorizatie de construire pe care proprietarul ar avea-o este nula in lipsa avizului nostru. De altfel, in perioada 2000-2004, Primaria Sinaia nu ne-a trimis niciun fel de documentatie spre avizare, asa ca tot ceea ce s-a construit in acea perioada, in vecinatatea cladirilor istorice, a fost construit ilegal. Din nefericire, constat ca nici actualul primar, Vlad Oprea, nu a luat masuri impotriva cladirilor ridicate astfel. Palatul Stirbei trebuie debarasat de parazitii care il inconjoara”, ne-a declarat Liana Dobrinescu. Arhitecta mai spune ca, in scopul demolarii restaurantului si a magazinelor de echipament sportiv, DJCCP ar putea lua in calcul deschiderea unei actiuni in instanta.

• Un contract greu de desfacut

Primarul Vlad Oprea isi exprima si el regretul pentru faptul ca privelistea Palatului Stirbei a fost distrusa prin construirea restaurantului si a magazinelor, insa se arata sceptic in pri-vinta sanselor de daramare a acestor cladiri: „Restaurantul din acel loc a fost amenajat cu aproape zece ani in urma. Intr-adevar, DJCCP este singura institutie care ar fi putut contesta ridicarea sa, insa, din pacate, este posibil ca termenul de atacare in instanta a autorizatiei de construire eliberata atunci de Primaria Sinaia sa se fi prescris. Nu stiu ce am mai putea face pentru degajarea acestei zone”.
Referitor la destinatia de administratie fiscala pe care palatul o are, primarul afirma ca a incercat sa o schimbe, propunandu-le celor de la Fisc mutarea intr-o cladire detinuta de Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC): „Palatul Stirbei este proprietatea Consiliului Local Sinaia, dar a fost dat in administrarea Administratiei Financiare Prahova, printr-un contract extrem de ambiguu, datand din 1991. Contractul a fost incheiat pe termen nedeterminat si nu contine conditii de reziliere, asa ca am ezitat sa-l desfacem. In schimb, am incercat sa le gasesc celor de la AFP un alt sediu in care sa se mute. La un moment dat, am gasit disponibila o cladire a Inspectoratului de Stat in Constructii, insa reprezentantii ISC au refuzat, cu vehementa, sa ii gazduiasca pe cei de la finante. Intentia mea ar fi ca in Palatul Stirbei sa amenajam un muzeu al orasului”.

• Ironia istoriei !

Descrierea Palatului Stirbei in cartea „Sinaia, Unique Places of Romania” (autori Dan Anghelescu si George Avanu): „Palatul Stirbei este in prezent cea mai veche cladire din Sinaia, fiind construita in anul 1875. Palatul Stirbei, inconjurat altadata de un parc natural de o mare frumusete, este o cladire de piatra, strajuita de doua foisoare ca doua turnulete. Intrarea se afla pe o terasa acoperita spre care acced, imbratisand-o parca, doua scari de piatra desprinse din scara principala. Scarile sunt impodobite cu statui (nimfe, lei) fiind aduse, se pare, din Franta, fiind copii dupa Rodin. Fatada palatului se oglindea intr-un mic lac natural alimentat de un raulet, avand pe ambele laturi drumuri de acces pentru trasuri. Nu departe de palat, odinioara in acelasi parc, se afla si astazi o capela de familie (foto3) pictata de Gheorghe Tattarescu.
In planul de sistematizare al Sinaii din 1930, intocmit de arhitectul Paul Smarandescu, acestui Palat i se rezerva un viitor stralucit: acela de Palat Administrativ al orasului. Ironia istoriei a vrut ca destinul sau sa fie cu totul altfel. Decazut, in anii comunismului, la functia de Casa a Pionierilor, avea sa cunoasca ulterior umilinta izolarii si amputarii perspectivei sale. Astfel ca, izolat si functionand in prezent ca „Trezorerie” a orasului, acest valoros monument al Sinaii se sufoca si se degradeaza pe zi ce trece. Alaturi de el, capela se spulbera si ea, prada paraginii si indiferentei”.
Ionut STANESCU

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEUROPAREREA MEA
Articolul următorPilule de descretit fruntile