Incepand de saptamana trecuta si pana sambata, 28 aprilie, la Sinaia, se desfasoara campania de curatenie „Verde Crud”. Orasul a fost impartit in sase sectoare. La finalul curateniei din fiecare zona, primarul Vlad Oprea vine la fata locului si, pret de cateva zeci de minute, acorda audiente. Pana acum, au stat la sfat cu primarul sinaienii din cartierele Platou Izvor, Izvor si Prundului. La intalnirile din Izvor si Prundului, au fost invitati si cativa membri ai PNL din Consiliul Local.
• Cainii, piata si asfaltul – probleme de sezon
19 aprilie, cartierul Izvor. Consilierii Gheorghe Badaran, Gheorghe Stan, Eugen Strafalogea si Nae Iosifescu s-au imprastiat strategic prin multimea adunata pe Calea Moroieni. Zgribuliti de vremea rece, isi tin gulerele ridicate si mainile afundate in buzunare. Dupa 20 de minute de la ora programata, Gheorghe Badaran vede un Mercedes urcand malul Spitalului si da de veste tuturor: „Gata, cred ca vine primarul!” Proorocirea consilierului se adevereste. Masina latareata trage pe trotuar si, din cativa pasi, primarul ajunge in mijlocul oamenilor. („A intarziat pentru ca s-a uitat la televizor, la suspendarea presedintelui”). Vlad Oprea (foto1) se asaza cu spatele la usa unui bloc si incepe sa dirijeze corul intrebarilor. „Cand se termina reparatiile la Scoala «Principesa Maria»? Muncitorii stau toata ziua degeaba. In loc sa lucreze, joaca fotbal in curtea scolii. Zic ca n-au materiale”, spune o femeie, iritata de faptul ca echipa de mesteri constructori a lasat zidaritul deoparte si s-a profilat pe niste miute la fel de zgomotoase. „Piata Izvor a fost prost conceputa. S-au cheltuit multi bani si de pomana. Toti producatorii ne-au parasit, fiindca tarabele au fost dispuse una in spatele celeilalte. Nimeni nu merge la cele din fund. Piata trebuia facuta in forma de careu”, transmite un batran ce i-a suparat pe zarzavagiii din Piata Izvor. „Aleea Dichiu a ramas neasfaltata. Totusi, noi ne bucuram ca mai sunt gropi, fiindca, atunci cand aleea o sa fie neteda, toti soferii o sa treaca pe-aici ca sa evite aglomeratia de pe strada principala. N-ar fi mai bine sa faceti niste galme pe sosea? Aici se joaca foarte multi copii si e pericol mare de acci-dente”, spune o izvoranca, cam in ce mod ar putea fi hurducati soferii care-si uita piciorul pe pedala de acceleratie.
„Problema cainilor! Eu am fost muscata de trei ori pana acum”, se intereseaza o tanara daca e vreo sansa sa scape de carnasierele de pripas care au deprins un interes special pentru tendoanele, pantalonii si incaltarile ei. „Domnule primar, de ce autobuzele, in loc sa intoarca la Izvorul Rece, la cimitir, au ultima statie in Platoul Izvor?”, a venit si o batranica cu un „de ce”. „Reparatiile la Scoala «Principesa Maria» vor mai dura doua saptamani. Interiorul Pietei Izvor va fi modificat. Intr-adevar, a fost o greseala de proiectare, pe care vom incerca s-o reparam. Aleea Dichiu va fi asfaltata odata cu primele strazi programate sa intre in reparatii anul acesta. Cat despre autobuze, ele vor avea ultima statie la Izvorul Rece din toamna, cand Primaria va avea o societate proprie de transport”, a raspuns, rand pe rand, Vlad Oprea. Inainte de a se desparti de izvoreni, a tinut sa li-l prezinte celor adunati pe Dumitru Dumitrescu, comisarul cartierului Izvor. „Il cunoasteti, colaborati cu dumnealui?”. „Da, da, il stim, il stim!”, au reactionat, siguri pe ei, sinaienii.
• „Simtul civic s-a dus dracu’ !”
20 aprilie, cartierul Prundului. Nuti Boldeanu, administrator de bloc, si Gheorghe Colt, comisarul cartierului Prundului, asteapta delegatia primarului la capul podului care, in urma cu o luna, a fost vedeta tv la toate posturile de stiri. Apele amenintau sa-l smulga din tatani, insa, printr-un miracol – „a dat Dumnezeu sa nu mai ploua”, explica doamna Nuti – a ramas sa uneasca poarta uzinei Mefin de cartierul Prundului. „Stam aici, sa-l luam pe primar cu inceputul. E nevoie de un zid din beton, care sa protejeze podul. La urmatoarele viituri, vom ramane izolati”. Cei doi sunt mangaiati de un vant in rafale, care transporta franturi de muzica lautareasca, miros discret de fecale si roiuri de muste hulpave. In asteptare, infiripa un dialog cu iz nostalgic despre curatenia care se facea inainte de 1990. „Pana la urma, nea Nicu facea bine. Aveai o zona de care raspundeai tot timpul anului si pentru care erai tras la raspundere. Simtul civic s-a dus dracu. Nu mai e”, diagnosticheaza raspicat situatia doamna administrator. „Oamenii ieseau de frica. Acum, te rogi de ei si tot nu ies din case. Spun ca n-au aruncat ei gunoaiele”, o intelege perfect comisarul Gheorghe Colt.
• Podul cel stiut de toata tara
Primarul intarzie. Inaintea lui, din saua unui ATV, coboara dealul un individ imbracat in canadiana rosie. Dupa ce isi da jos casca, misterul e risipit: cel care a venit sa-i viziteze pe prundeni intr-un vehicul selenar este consilierul Remus David. Nuti Boldeanu ofteaza fericita cand il recunoaste si, dupa ce ii strecoara o aluzie referitoare la comisia de urbanism din care consilierul face parte, se-mprumuta de la acesta cu o tigara. Consilierul isi sprijina ochelarii de soare pe frunte, si, luandu-si un aer de expert, studiaza eroziunea malului. Se muta de pe-un picior pe altul, schimba mereu unghiul din care sondeaza adancimea rapei. „Mai bun decat un zid de beton ar fi niste traverse CFR. Fara armatura, orice zid e egal cu zero, il ia apa si-l duce la vale”, spune David, ca o concluzie a examinarilor pe care le-a facut cu tigara aprinsa. „Asa-i si mai bine, isi plesneste palmele extaziata Nuti Boldeanu. Vezi, cine are capatana, il duce imediat mintea!”, il perie pe consilier. Primarul soseste si el in cartierul Prundului. Pus la patru ace – costumul negru ii cade turnat, camasa de un alb sclipitor, pantofi cu varful lung („Vine de la o intalnire de la Ploiesti si n-a mai avut timp sa se schimbe”) – face podul sa scartaie la fiecare pas. Le strange mana celor prezenti, si, cu un zambet bine intins intre un colt si altul al gurii, ii imbie sa-si dea cep la doleante. E instruit rapid in legatura cu tema podului. Spaima unui naufragiu pe malul stang al Prahovei e preluata in valatucii unui scris de mana de consiliera responsabila de dialogul cu societatea civila, care tine tot timpul o agenda deschisa.
• Stepan Stepanovici si autostrada
Alaiul se urneste de langa pod, si-ncepe sa depene pasi pe aleea din fata blocurilor. „Nuti, sa nu uiti sa le zici ca n-avem veceuri”, o mandateaza, de la etajul doi, un ins cherchelit, pe doamna admi-nistrator. Primarul le transmite cate-un buna ziua celor care se ivesc la balcoane. „Nu va lasam pana nu ne faceti toalete”, il acosteaza o doamna in halat si vesta de casa. „Va fac, va fac, mai trebuie sa gasim un loc”, se-angajeaza solemn Vlad Oprea. Veceuri are doar unul dintre cele doua blocuri din cartierul Prundului. Insa si acelea sunt comune si doar cate trei pe etaj. „Dimineata, ne-adunam la usa toaletelor si batem step. Stepan Stepanovici, asta e situatia”. Prundenii vor sa stie si ce se mai aude cu autostrada. Sunt sanse ca ridicarea viaductului rutier sa puna capat conditiilor primitive in care traiesc? „Ar fi ideal. Noi inca mai incercam sa facem ca autostrada sa treaca pe-aici si sa va demoleze. Am reusit acest lucru doar in cartierul Clabucet. In sase luni vom sti exact traseul autostrazii. Pana atunci, ar fi bine sa nu mai investiti in apartamente”, zice primarul, diplomat, incercand sa nu-i lase pe prundeni cu buza umflata. Nuti Boldeanu stie ca orice speranta e inutila. Va continua sa bata step pana va pune mainile pe piept si va pleca la Izvorul Rece, acolo unde crucile nu prea mai au loc una de alta. „Dar un spatiu de joaca pentru copii, asfaltarea curtii interioare a celui de-al doilea bloc, inlocuirea capacelor de la canalizare ar putea fi facute pe banii Primariei?”, se intereseaza niste prundeni, sfiosi, tinandu-si privirea in pamant. „Daca da, noi stim ce obligatie avem, domnule primar!”, zice un barbat, imbujorandu-se si aproape inghitindu-si limba de rusine ca face aluzie la scrutinul de anul viitor. Stie ca nu face decat sa-si fluture micutul sau vot pe la nasul primarului ca pe-o momeala. Cu coada ochiului, vrea sa vada daca edilul a muscat sau a lasat nada sa treaca.
Ionut STANESCU