A trait in vremea ultimilor ani ai Sfintilor Apostoli, care l-au numit ca episcop al Pergamului. Este pomenit de Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan in epistola sa, pe cand el insusi era prigonit si se afla pe insula Patmos. Scrie Sfantul Ioan Evanghelistul ca Antipa era preot, apoi episcop, credincios si mucenic.
Era Sfantul Antipa foarte batran, cand l-au surprins si l-au chinuit prigonitorii. Se silea in van guvernatorul ca sa-l convinga pe Antipa ca sa lepede credinta crestina si sa devina idolatru, promitandu-i-se postul de mare preot al cultului politeist. Reproducem un crampei din interogatoriul guvernatorului si din raspunsurile sfantului:
– Guvernatorul: Lucrurile cele mai vechi sunt mai cinstite, iar cele noi si de curand ivite sunt necinstite, ca legea noastra este veche si buna, iar credinta crestinilor s-a inceput in urma si de putini oameni este primita.
– Antipa: Ca nu tot ce-i vechi este si bun o dovedeste istoria lui Cain fratricidul, care, desi este foarte veche, totusi nu se cuvine a fi urmata de niciun credincios crestin.
Aceasta riposta plina de adevar si profund argumentata nu numai ca nu-l convinse pe guvernatorul nelegiuit, ci il manie tot mai mult, poruncind ca sfantul Antipa sa fie supus celor mai teribile torturi. In toiul chinurilor, Dumnezeu, ascultandu-i rugaciunile, ii lua sufletul, pe care avea sa-l fericeasca in Cer cu podoaba cununii de mucenic.
A fost inmormantat in biserica din Pergam (pe care o slujise ca preot si apoi ca episcop), sfant locas in care se afla si moastele Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan.
La 12 aprilie se face si pomenirea Sfintilor Mucenici Dimi, Protion, Mina, David si Ioan.
Mihai Stere DERDENA