Marian Saniuta si-a facut public oful

Ieri, inainte ca sedinta Comitetului executiv central al PSD sa ia sfarsit si sa se dea publicitatii hotararea acestui partid referitoare la pozitia fata de restructurarea guvernamentala anuntata de catre premierul Tariceanu, deputatul Marian Saniuta – presedinte demisionar al social-democratilor prahoveni – a tinut sa-si prezinte, in fata reprezentantilor presei oful pe care-l poarta in suflet inca de dupa alegerile din 2004. „Revolutia portocalie a sucombat in sucul DA, dulce-acrisor, al unei aliante care nu a adus traiul mai bun promis – si-a inceput Saniuta expozeul. Cota unica nu a adus nimic bun, ba s-au inmultit taxele – si, de foarte recent, se taxeaza la vama produsele din afara UE – reformele din Sanatate si Justitie intarzie, a crescut consumul de droguri, Omar Haissam a fugit din tara, iar spionii lucreaza la nivel inalt, reforma de la ghiseu a ramas promisiune, tara a devenit importatoare de grau si asistam la inchiderea ultimelor capacitati de productie importante”. Subliniind ca aceste aspecte le-a prezis cu mult timp inainte, Saniuta a dorit, de fapt, sa reaminteasca vorbele sale din campania electorala si anume ca „Alianta nu poate duce catre inainte aceasta tara !”.
Schimband registrul, deputatul PSD a adresat o „intrebare publica” prefectului Corneliu Popescu, in calitatea sa de presedinte al Comisiei judetene de fond funciar: „Ati semnat – si de ce, sau care sunt motivele – sau nu procesul verbal pentru retrocedarea unor bunuri – terenuri, paduri, imobile – catre fostul rege Mihai ?” Dupa care a mentionat ca „personal, voi vota un program al acelei structuri (guvernamentale – n.n.) – care va fi convenita prin negocieri – cu conditia sa cuprinda masuri social-liberale, foarte clare, in domeniile protectiei sociale, invatamantului, sanatatii si, mai ales, al luptei impotriva saraciei”.
Intrebat daca va mai candida la functia de presedinte al organizatiei judetene si ce relatii are cu ceilalti colegi din conducerea acesteia, Marian Saniuta a declarat: „Cand am hotarat, de capul meu, sa ma retrag din functie, am fost flancat, in dreapta si in stanga, de doi colegi care m-au sustinut in demersul meu. Dar, in urma gestului meu de onoare, dl Calota a promovat la Bucuresti, iar Georgica Diaconu a devenit presedinte interimar al organizatiei. Ma bucur, deci, ca s-a tinut cont de gestul meu !”.
Cum intreaga conferinta de presa a fost moderata de Augustin Mitu – purtatorul de cuvant al Organizatiei judetene a PSD – si acesta a tinut, „vizavi de evenimentele de ieri” (duminica – n.n., privind declaratia premierului referitoare la restructurarea guvernamentala) sa precizeze ca „PSD nu va negocia cu niciunul dintre partidele actualei guvernari; noi vom ajunge la guvernare doar prin alegeri si daca le vom castiga! PSD nu sustine un guvern al defunctei Aliante DA dar, in acelasi timp, are obligatia de a asigura stabilitatea tarii”.
Leon CHIRILA