Interviu cu ing. AURELIAN GOGULESCU, presedinte al Camerei de Comert si Industrie Prahova
– Domnule presedinte, recent, ati participat la o manifestare, in premiera, in ceea ce priveste comertul exterior. Despre ce a fost vorba?
– Centrul International de Comert (ITC) al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) si Organizatiei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD) – de la Geneva au organizat, la Berlin, o dezbatere internationala pe tema „Sa-i atragem pe cei saraci in activitati de export ! Conexiuni si implicatii strategice”. La reuniune, au participat experti practicieni in promovarea exportului si in strategii nationale si regionale de export din 35 de tari si 15 organizatii internationale specializate de pe toate continentele, reprezentand atat tarile dezvoltate, cat si pe cele in curs de dezvoltare sau in tranzitie. A fost, intr-adevar, o premiera in domeniu, Romania intrand astfel intr-un circuit unic, de mare perspectiva.
– Prin ce argumentati aceste aprecieri ?
– Cu faptul ca, din dezbateri, a reiesit ca activitatea de export de bunuri si servicii poate fi decisiva pentru dezvoltarea sustenabila, eradicarea saraciei si refacerea zonelor defavorizate, ceea ce are implicatii cruciale pentru asigurarea managementului modern si a strategiilor nationale sau regionale de export. De fapt, au fost prezentate, dezbatute si, in final, sustinute, cele mai eficiente actiuni prin care exportul sa conduca la bunastare.
– Delegatia Romaniei cu ce a contribuit la reusita manifestarii?
– Impreuna cu coordonatorul Strategiei Nationale de Export (SNE) – Lianu Costin -am prezentat modul in care SNE vizeaza dimensiunile locala si regionala ale exportului, precum si corelatia dintre ele. De asemenea, am prezentat initiativa extinderii, la nivel judetean, a parteneriatului public – privat care se regaseste in consiliile de export judetene si situatia concreta din Prahova si alte judete in care plasarea activitatii de export in mediul rural a avut un impact deosebit. Si trebuie sa mentionez ca succesele noastre in ceea ce priveste descentralizarea exportului la nivel local a fost foarte apreciata de participanti, inclusiv de expertii ITC, ai Ministerului Economiei din Germania, ai UNCTAD, ai Bancii Mondiale si ai UNCTAD.
– In ce a constat succesul Prahovei in exportul la nivel local ?
– Am prezentat, de fapt realitatea de la Drajna, unde o firma italiana isi exporta aproape in totalitate, intreaga productie. Este un exemplu care va confirma sansele accesului unor astfel de proiecte la finantari prin fonduri structurale ale UE si, implicit, capacitatea de absorbtie a unor astfel de fonduri la nivel local prin care sa se sutina competitivitatea comertului international.
– Ceea ce s-a petrecut la Berlin va ramane doar o manifestare constatativa?
– Nicidecum. Colaborarea noastra cu ITC va continua, mai concret, in perioada urmatoare. Impreuna cu acest Centru si Ministerul Economiei si Comertului vom trece la elaborarea strategiei regionale de export, in speta cea a Regiunii de Dezvoltare 3 – Sud Muntenia. Adica, ceea ce am facut la nivel judetean – acel CD de prezentare a exportului prahovean – se va amplifica la nivel regional, impreuna cu Asociatia Camerelor de Comert si Industrie din Regiunea 3 Sud Muntenia. Si va pot confirma, ca data certa, a doua jumatate a lunii noiembrie a.c., cand, la Ploiesti, va veni conducerea Centrului International de Comert si va lucra, efectiv, cu reprezentantii camerelor de comert din judetele Regiunii 3 Sud Muntenia.
Leon CHIRILA