PSD: Orban a obtinut un portofoliu modest

Purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Cristian Diaconescu, a declarat, ca optiunea de a-l propune pe Leonard Orban a fost rezultatul unei orientari tehnocrate, si ca portofoliul obtinut de acesta este „modest si remaniabil”.
„Este un portofoliu modest, care nu da mari sanse de afirmare si intareste temerea ca Romania nu-si va putea pastra portofoliul dupa 2009, cand posturile de comisar vor fi micsorate”, a declarat, ieri, Diaconescu. PSD ramane la parerea ca propunerea a plecat la Bruxelles fara consultari politice prealabile.

Bogdan Olteanu: O decizie buna, pentru un candidat bun

Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, s-a declarat, ieri „extrem de bucuros” de confirmarea lui Leonard Orban drept comisar european din partea Romaniei, apreciind ca aceasta este o decizie buna, pentru un candidat bun.
„Decizia domnului Barroso este o decizie buna pentru un candidat bun, la fel cum a fost nedreapta situatia domnului Varujan Vosganian”, a opinat el.

Vasile Puscas: Destul de putin pentru Romania

Deputatul PSD Vasile Puscas, fostul negociator-sef al Romaniei in relatia cu UE, a declarat ca portofoliul multilingvismului, acordat lui Leonard Orban, care a fost acceptat de Barroso pentru functia de comisar european, reprezinta destul de putin pentru Romania.
  Puscas a apreciat ca acest portofoliu, fiind desprins din cel al comisarului slovac Jan Figel , este „destul de putin” pentru Romania, avand in vedere ca autoritatile romanesti vorbesc frecvent despre faptul ca, prin capacitatea demografica si prin participarea la institutiile europene, Romania ar fi a saptea tara din Uniunea Europeana.
Fostul negociator-sef al Romaniei cu UE a mai apreciat ca Romaniei, dar si lui Leonard Orban, i-ar fi fost mai bine daca ar fi primit un portofoliu legat de piata interna, intrucat Romania trebuie sa intre in centrul politicilor europene. Puscas a evidentiat, pentru contrast, faptul ca Bulgaria a primit un portofoliu „cu vizibilitate si importanta”.