Pentru a explica acest cuvant, am apelat la DEX. Insa cu regret constataram ca in nicio editie a acestui lexicon de baza nu a fost introdus termenul „filocalie”, care provine din limba greaca. Lipseste si din ambele editii ale DOOM. Si mai curios este ca nu se gaseste aceasta vorba nici in dictionarul enciclopedic francez „le petit Larousse”.
Norocul ne-a suras, din intamplare, dupa cateva zile, cand ni se oferi posibilitatea de a citi cartea „Marturisirea unui pelerin (rus) despre lucrarea plina de har a rugaciunii lui Iisus”. Cartea aceasta, al carei autor nu este mentionat, are 192 de pagini si cuprinde sapte povestiri.
La pagina 12 a volumului acestuia se precizeaza ca „filocalia” inseamna „iubirea de frumusete divina” sau „iubirea de virtute”. Capodopera „Filocalia” tradusa din limba greaca de academicianul Dumitru Staniloae, este o culegere de texte scrise de 25 de Sfinti Parinti. Antologia aceasta fusese publicata, intai, de Sfintii Nicodim de la Muntele Athos (1749-1809) si Macarie de Corint (1730-1805).
Este deosebit de grava neinserarea in dictionarele noastre a cuvantului „filocalie” daca avem in vedere ca acest termen fusese pus in circulatie inca din prima jumatate a secolului al XX-lea, anume in anii 1947-1948, cand marele teolog ortodox Dumitru Staniloae, profesor universitar academician si scriitor, a tradus si a publicat „Filocalia” in 12 volume. Dar mai bine-i sa-l citam pe parintele Staniloae:
„Intrucat primele patru volume din «Filocalia» s-au tiparit la Sibiu, in anii 1947-1948, intr-un numar de exemplare restrans si de aceea s-au epuizat curand, mi-am dat acordul editurii „Harisma” sa le tipareasca intr-o a doua editie. Scrierile cuprinse in colectia «Filocalia», ajunsa pana la volumul 12, au fost foarte cautate prin faptul ca descriu un drum progresiv al vietii duhovnicesti, cu recomandari dintre cele mai concrete” („Filocalia sfintelor nevointe ale desavarsirii”, traducere, introducere si note de preot profesor doctor Dumitru Staniloae, membru al Academiei Romane, editia a II-a, pagina 7 a volumului 1, Editura Harisma, colectia Ascetica, Bucuresti).
Mihai Stere DERDENA