Ieri, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, si-a anuntat oficial, in plen, demisia. Adrian Nastase a precizat ca demisia sa este o consecinta a deciziei colegilor din PSD, dar si un gest de onoare fata de institutia Parla-mentului. El a adaugat ca falsele probleme si scenarii se vor perpetua, iar scena politica va fi marcata din nou de conflicte. “Parasesc acest fotoliu cu sentimentul ca va incepe o perioada de normalitate si responsabilitate care este refuzata de prea multe luni. Nu imi fac insa iluzii, mecanismul care a stat la baza acestei demisii va functiona in continuare, fabricand nu legi, nu bunastare, nu justitie, ci false probleme, in spatele carora va ramane ascuns un mare adevar trist: nu construim altceva decat scenarii, nu conducem nimic, ci regizam”, a afirmat Nastase. Nastase a apreciat ca se impune introducerea votului uninominal si gasirea unor formule de control ale acitivitatii alesilor. Fostul presedinte al Camerei a sustinut ca i-ar fi fost comod sa se ascunda in spatele sprijinului pe care o parte dintre deputatii PSD i-l acorda in continuare.

PSD nu va declansa o vanatoare de vrajitoare

PSD nu are de gand sa-si pedepseasca la intamplare toti membrii de partid impotriva carora apar plangeri. Asa a afirmat astazi Mircea Geoana, in opinia caruia actuala putere insista excesiv asupra temei anti-coruptie pentru a masca deliberat adevaratele probleme. El a explicat ca decizia dura impotriva lui Adrian Nastase a fost luata din motive politice si nu juridice. Pe de alta parte, presedintele PSD a afirmat ca fostul presedinte al Camerei Deputatilor nu poate fi considerat terminat ca om politic si ca ar putea reveni, la un moment dat, in linia I a social-democratilor.
Intr-o conferinta de presa, Geoana a anuntat ca functia de presedinte executiv al PSD, vacantata prin demisie de Adrian Nastase, nu va fi ocupata de nimeni, pentru ca in propunerile de modificare a Statutului aceasta functie nu exista. Exista o reactie din partea partidului, care a simtit ca s-au creat, in statutul si in formula de organizare actuala, mai degraba functii dupa persoane. Geoana a mai anuntat ca, in mod sigur, va candida pentru functia de presedinte la viitorul Congres al partidului. De asemenea, Mircea Geoana a anuntat ca PSD nu va renunta usor la functia pe care o considera de drept a partidului.

Trei pretendenti

In lupta pentru preluarea sefiei Camerei au intrat, insa, si partidele din coalitia la guvernare. S-au facut si nominalizari. Liberalii l-au propus pe Bogdan Olteanu, actualul ministru pentru relatia cu Parlamentul. Ca sa-i convinga pe colegii democrati sa-l sustina pe Olteanu, PNL a facut trimitere la protocolul Aliantei DA. Deocamdata, PD pare sa fie de acord.
Raspunsul democratilor a venit chiar de la presedintele partidului, Emil Boc, si a fost cat se poate de linistitor pentru liberali: PD isi va mentine promisiunea. Lucrurile sunt insa departe de a se fi asezat. Conservatorii au desemnat propriul lor candidat pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor – deputata Daniela Popa. De asemenea, nu ar fi exclus ca in zilele urmatoare, UDMR si PRM sa vina cu propriii lor candidati. Liderul PSD a anuntat un candidat oficial pentru postul de presedinte al Camerei Deputatilor.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentSpecialistii avertizeaza:
Articolul următorINTERVIUL ZILEI