Subprefectul Nicolae Alexandri:

„Avem logistica necesara pentru a interveni in caz de calamitate, insa nu si banii”

– Este administratia prahoveana pregatita pentru a face fata unor calamitati cum au fost anul trecut? Ne referim aici la inundatii si alunecari de teren.
– Singurul lucru pe care il putem face este sa fim gata ca in orice moment, in caz de calamitate, sa actionam pentru punerea populatiei in siguranta. Alte actiuni, in acest moment, nu putem intreprinde. Vremea nu permite executarea unor lucrari de reparare a drumurilor, digurilor sau de stabilizare a unor versanti. In plus, nu dispunem de fonduri suficiente. Alunecarile de teren si inundatiile au luat, de anul trecut, o amploare care depaseste posibilitatile noastre financiare.
– Care este logistica de care dispune Comandamentul pentru Situatii de Urgenta in cazul in care este nevoie de o interventie?
– Dotarea materiala este buna. Am selectat un numar de agenti economici puternici, din domenii cum ar fi constructiile si transportul care, in caz de necesitate, sunt obligati prin lege sa ne puna la dispozitie, gratuit, logistica de care avem nevoie. Putem face si rechizitionari, insa nu am ajuns si nici nu cred ca vom ajunge sa apelam la aceasta masura.
– Cu ce forte se poate actiona, avand in vedere ca efectivele Ministerului Apararii Nationale au fost restranse?
– Daca vor fi probleme, avem efectivele cu care sa actionam. Avem in judet atat forte ale jandarmeriei, cat si ale armatei. In plus, am apelat si vom apela in caz de nevoie si la pompieri. Nu aceasta este principala noastra problema ci, repet, banii. In plus, suntem nemultumiti de operativitatea administratiei locale. Daca cu Consiliul Judetean avem o colaborare cat de cat buna, nu la fel pot spune despre primari. Acestia s-au obisnuit sa anunte la Prefectura ca au probleme si sa ne astepte, cu mainile in san, pe noi sa intervenim. Or, acest lucru nu este normal. Ar trebui ca si administratiile locale sa se preocupe macar de curatarea santurilor si a albiilor raurilor.
– S-a facut ceva, pana acum, pentru preintampinarea unor evenimente nedorite?
– Se lucreaza pe Teleajen, in zona podului de la Bucov pentru regularizarea cursului apei. Societatea de imbunatatiri funciare actioneaza si ea in cateva puncte. Altceva nu putem face pana cand nu se va indrepa vremea.
Mihai CIOBANU