In privinta posesoarei trofeului FIBA Europe Cup – am numit-o pe echipa CSU Asesoft Ploiesti -, este pe deplin de inteles faptul ca, prin vocea presedintelui executiv Alexandru Iacobescu, a fost confirmata, deja, absenta, in aceasta iarna, de pe piata transferurilor. Iar asta, normal, tinand cont de valoarea superioara a lotului de baschetbalisti pe care il are la dispozitie Mladen Jojic. Aplicarea aceleiasi strategii de catre alte echipe locale din sporturile de sala – precum Petrom si Uztel – lasa, insa, loc destul la anumite comentarii.
Fara indoiala ca, pentru un iubitor al voleiului, care, prin absurd, n-a vazut deloc la lucru, a se citi in meciuri, in sezonul de toamna-iarna 2005, formatia Petrom Ploiesti, parcurgerea numelor din efectivul galben-albastrilor ar impune numai respect. Iar, prin extensie, ar incumba si un sentiment de comprehensiune fata de lipsa intentiei conducatorilor clubului de a mai efectua alte achizitii. Da, ar fi fost un punct de vedere demn de luat in seama, daca Petrom ar fi „maturat” cu contracandidatele sale din intrecerea nationala cu numarul unu si din Cupa Romaniei. Cum n-a fost deloc cazul despre asa ceva – „lupii” parasind prematur competitia KO, dupa un dublu esec administrat de vicecampioana Volei Club Municipal Tomis Constanta, si cedand, apoi, in campionat, la aceeasi echipa, ba si, ulterior, pe teren propriu, in partida cu Dinamo Geomin Bucuresti -, apreciem ca ar fi trebuit, totusi, umblat acum, din nou, la „pungulita”. Evident, in vederea asigurarii unor dubluri pe posturi, capabile oricand sa suplineasca lipsa de forma a titularilor alesi initial de antrenorul argentinian. Probabil ca n-ar strica chiar si o plomba, daca nu chiar doua, si in primul „6”, atata vreme cat Petromului i-a mai ramas, in sezonul 2005-2006, de indeplinit doar un singur obiectiv, adjudecarea titlului national, restul ducandu-se pe apa Sambetei !
Acelasi anunt – de absenta de pe piata transferurilor, in aceasta iarna, reamintim – surprinde si in cazul Uztelului, echipa care ne impresionase in editiile trecute de campionat cu achizitiile-i rasunatoare. E drept, acestea au coincis mai mult cu perioada in care societatea patronatoare a echipei de handbal era una de stat si prea putin cu cea in care SC Uztel a devenit firma particulara. De-atunci, si credem ca nu gresim deloc, cheltuirea banilor s-a facut cu o cumpatare nemaiintalnita in trecutul nu prea departat. Ba mai mult, patronatul a inceput sa se orienteze – dupa ce s-a vazut in caruta cu… sacii cupelor europene – si in directia recuperarii unei parti din investitiile facute in perioada „de stat”. Astfel incat, din cumparator asiduu, Uztelul s-a transformat intr-un vanzator de invidiat – despartirea de vedetele Florin Dragomir si Alexandru Dimache, ambii adjudecati de Dinamo Baumit Bucuresti, fiind exemple sugestive in acest sens. In rest, doar aducerea, vara trecuta, a lui Eliodor Voica – afla, insa, cam spre finalul unei cariere altfel prodigioase – ar mai fi facut din clubul de la capatul platformei economice Teleajen un posibil cap de afis. Desi este cat se poate de clar ca Uztelul ar fi avut nevoie, acum, de vreo cateva achizitii de marca – daca mai vrea in Europa, si anul acesta, evident -, marasmul economic ii da, iata, lovitura de gratie !

Dragos TRESTIOREANU