Blocurile construite in Ploiesti in anii ’60 sunt cele mai vulnerabile din punct de vedere al riscului seismic

Guvernul a aprobat ieri sumele necesare proiectarii si consolidarii a 55 de cladiri de locuit multietajate din intreaga tara, considerate cu risc seismic mare, fiind construite in general inainte de anul 1940. Doua dintre acestea sunt din Prahova, respectiv din Ploiesti (construit in anul 1962) si Campina. Pana la aparitia oficiala a listei cladirilor respective, iata care este,la nivelul judetului, situatia privind cladirile incadrate in diverse categorii de risc seismic, pe baza unor evaluari de specialitate.
– Ca inginer constructor, dar mai ales si ca director general al Consproiect, sunteti persoana cea mai in masura sa precizati ce imobile din Ploiesti, dar si din judet, ridica probleme sub aspectul riscului seismic.
– Intr-adevar, in tot judetul, 90.000 de apartamente au fost proiectate de catre Consproiect. Pot sa va spun, insa, ca in ceea ce priveste Ploiestiul, nu se pune problema celebrelor buline rosii, in aceasta categorie intrand imobilele realizate intre cele doua razboaie. Cand vorbim despre risc seismic, intra in discutie anul constructiei blocurilor si structura de rezistenta a acestora. La Ploiesti, majoritatea blocurilor au fost construite dupa anii ‘60, blocuri care sunt, de altfel, cele mai vechi din oras. Cele care s-au proiectat dupa anul 1984 sunt mult mai sigure.
– Sa intelegem ca blocurile care s-au realizat in anii ’60 ar fi cele care impun o atentie speciala ?
– Din nefericire, asa cum arata si zonarea hartii Romaniei din punct de vedere seismic, Prahova este un judet afectat de cutremure. Este vorba, in mod special, despre orasele Ploiesti, Campina, Valenii de Munte, Mizil. O expertizare a blocurilor pentru a se afla in ce clasa de risc seismic se incadreaza nu s-a facut decat pentru o mica parte dintre ele, si aceasta pe baza unei finantari guvernamentale. Insa, fondurile au fost din ce in ce mai putine, chiar s-au sistat (n.n. – Conform unei situatii centralizate, la nivel de judet au fost expertizate, din punct de vedere tehnic, in perioada 1994 – 2002, 75 de blocuri cu 2.832 de apartamente. Blocurile sunt din Ploiesti, Campina, Mizil, Valenii de Munte, Urlati, Boldesti- Scaeni, cele mai multe apartamente incluse in categoria risc seismic I – 1.467 – regasindu-se la Ploiesti. La Campina, 280 de apartamente din opt blocuri figureaza, de asemenea, tot in categoria de risc maxim).
Cat priveste blocurile cu probleme, in Ploiesti sunt cele realizate la inceputul anilor ’60 in cartierele Nord, Cina, Democratiei, cateva si din Vest, cele cu 9 etaje de pe str. Podul Inalt, Jianu. Acestea au un grad mai mare de vulnerabilitate la producerea unui cutremur. Din pacate, majoritatea apartamentelor sunt acum proprietate particulara si se pune, printre altele, si problema asigurarii pe timpul desfasurarii lucrarilor de consolidare a unei alternative pentru locatari. Autoritatile locale nu dispun de locuinte tampon unde acestia sa fie mutati temporar. In ceea ce priveste blocurile cu spatii comerciale la parter, cele care prezinta un anumit risc sunt: ansamblul cunoscut sub numele „7 etaje”, imobilele din jurul Halelor Centrale si cele de pe str. M.Kogalniceanu. Ca urmare, in masura in care exista in discutie un proiect privind consolidarea unor cladiri precum acelea la care ne-am referit, este de asteptat sa se gaseasca solutii reale de limitare a consecintelor negative in cazul unui potential cutremur.
Nicoleta Dumitrescu