Nimeni nu garanteaza ca drumurile vor fi tinute „la negru”

Premierul Calin Popescu Tariceanu le-a cerut autoritatilor locale, in videoconferinta organizata de catre Guvern, sa anuleze contractele firmelor angajate pentru deszapezire ce nu isi fac bine treaba. Usor de zis, insa practic – cel putin la nivelul Consiliului Judetean – respectiva masura s-ar intoarce ca un bumerang impotriva autoritatilor. Aceasta deoarece la nivel de judet nu exista o lista de rezerva cu firme care ar putea prelua activitatea de deszapezire in locul celor ale caror contracte ar putea fi anulate. „Putem rezilia contractele atunci cand constatam ca societatile respective nu isi respecta angajamentele luate; dar nu mai avem ce pune in loc si zone din judet ar ramane total descoperite. O lista de rezerva cu firme care sa preia operatiunile de deszapezire nu am intocmit pentru simplul motiv ca nu mai gasim operatori disponibili” – ne-a declarat Rodica Paraschiv, directorul Directiei de Patrimoniu din cadrul Consiliului Judetean. De altfel, chiar si licitatia pe care CJ a organizat-o pentru deszapezirea drumurilor judetene a fost anulata de doua ori tocmai din acest motiv: nu au venit suficiente firme care sa doreasca sa se ocupe de deszapezire.
De ce fug, totusi, firmele, de preluarea unei asemenea sarcini? Pentru ca institutia judeteana, din dorinta de a economisi banii de la buget, a taiat, rand pe rand, din beneficiile pe care le aveau operatorii. Iar acum activitatea nu mai este atat de rentabila incat sa le faca patronilor cu ochiul. „Noi ne-am luat toate masurile. Avem contracte incheiate cu patru firme – fiecare a declarat ca are utilaje suficiente pentru a face fata iernii – si am verificat stocurile de materiale antiderapante. Insa nu pot garanta ca nu vom avea, iarna aceasta, drumuri blocate. Probabil ca vor fi astfel de situatii. Iar cea mai expusa zona este, ca in fiecare an, partea de sud a judetului, acolo unde se manifesta viscolul” – ne-a mai declarat Rodica Paraschiv. La randul sau, Valerian Manta, seful sectiei Prahova a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, ne-a declarat de la bun inceput:
„Nu cred ca vom ajunge in situatia de a rezilia un contract si nu mai este nici timp pentru asa ceva. Nu putem renunta la o asemenea intelegere in mijlocul iernii, caci nu am avea de unde sa luam o alta firma”. Dar mai afirma ca nimeni nu poate garanta ca nu vor fi drumuri blocate. „Nicaieri in lume nu poti promite un asemenea lucru. Ne-am propus, insa, ca macar DN1 sa il tinem, iarna aceasta, «la negru»”.
Mihai CIOBANU