Picturile lui Nicolae Grigorescu domina topul celor mai valoroase lucrari ale artistilor romani care au fost vandute la licitatie in 2012, in tara noastra, potrivit informatiilor prezentate la Ploiesti, zilele trecute, de reprezentantii casei de licitatii Artmark. Tabloul ” In iatac” de Nicolae Tonitza s-a situat pe primul loc al topului, dupa ce a fost adjudecat pentru suma de 290.000 de euro. Pe urmatoarele noua locuri s-au clasat lucrari semnate de pictorul Nicolae Grigorescu, acestea fiind vandute pentru sume cuprinse intre 165.000 de euro si 270.000 de euro. Este vorba despre: „Ciobanas pe Valea Doftanei”, „Tarancuta cu fuior pe cale”, „Carciuma la Rucar”, „Nimfa dormind”, „Intoarcerea de la targ”, „La marginea padurii”, „Pastorita”, „Trei frati (copiii pictorului)”, „Care cu boi la Oratii”. Colectionarii de arta au platit in total 2.170.000 de euro pentru aceste picturi, suma mai mare cu 275 la suta decat cea care a reprezentat suma totala pentru care au fost achizitionate lucrarile din top 10 corespunzator anului 2009. In acel an, cei mai multi bani s-au platit pentru o pictura semnata de Camil Ressu – „Aise” – lucrarea fiind adjudecata pentru suma de 160.000 de euro. Cu sume importante au mai fost vandute la licitatie si lucrari de Marcel Iancu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Victor Brauner si Nicolae Grigorescu. Iubitorii de arta au platit sume intre 47.000 de euro si 130.000 de euro pentru a-si completa valoroasele colectii.
In acest an, topul ar putea fi schimbat, daca in urma licitatiei organizate in luna aprilie, de casa Artmark, un iubitor al artei va achizitiona nudul „Dupa baie”, semnat de Stefan Luchian, si estimat la 100.000-200.000 de euro.
Dupa cum ne-a precizat reprezentanta casei de licitatii amintite, Manuela Plapcianu, printre cei care ofera spre vanzare opere de arta se regasesc persoane din diverse categorii profesionale care au bani sa investeasca in acest domeniu – oameni de afaceri, istorici etc – dar si persoane carora le-au fost retrocedate astfel de obiecte dupa 1989. Daca unii se despart de pretioasele opere de arta din motive financiare, altii o fac pentru ca urmeaza sa se mute in strainatate ori pentru ca vor sa-si cumpere alte opere de arta. „Relatia dintre colectionari si colectiile lor este una vie. Ei doresc sa-si reinnoiasca, sa-si regandeasca toate colectiile si de aceea fac noi achizitii”, ne-a precizat aceasta.
Ana MAXIM