Ana Maxim

Cu câteva zile înainte de Sărbători, prahovenii au luat cu asalt magazinele alimentare, astfel încât de pe masa de Crăciun să nu le lipsească produsele tradiţionale româneşti. Halele Centrale din Ploieşti – locul cel mai căutat în această perioadă – erau ieri destul de aglomerate, ţinta fiind, mai ales, standurile cu carne de porc. Comercianţii s-au aprovizionat cu tot ceea ce este nevoie pentru masa de Crăciun şi susţin că în ultimele zile nu au mărit preţurile la produse şi nici nu au de gând să o facă până la sfârşitul anului.
Sute de prahoveni căutau ieri, în Halele Centrale, cele mai proaspete produse pentru Sărbători, dar şi preţurile cât de cât accesibile. Cei care vor să aibă pe masă toate specialităţile – de la sarmale, friptură, cârnaţi, până la tobă, lebăr, piftie, dar şi desert şi băuturi alcoolice trebuie să aibă un buget de cel puţin 300- 400 de lei. De exemplu, cârnaţii de porc se vând cu preţuri între 32 şi 34 de lei kilogramul, toba costă între 20 de lei şi 23 de lei /kg, ceafa afumată de porc -39 de lei /kg, cârnaţii de Pleşcoi- 28 lei/kg, pulpa de porc cu os -20,9 lei /kg, ceafa de porc fără os – între 21,9 lei şi 22,50 lei/kg, pieptul de porc fără os – 16,9 lei/kg, pastrama de porc – 25,9 lei/ kg, muşchiuleţul de porc – 23,9 lei kg, cotletul de porc fără os, cu slănină– 18,50 de lei/kg. Kilogramul de cap de porc se vindea cu 8,50 lei, inima de porc (pentru cei care doresc să facă tobă de casă) – cu 12 lei/ kg, costiţa de porc – cu 8,9 lei/ kg, picioruşele de porc – cu 6 lei /kg, carnea tocată de porc –cu 15,90 de lei /kg. Un kilogram de jumări costă 38 de lei, unul de oase garf – 6 lei, un kilogram de lebăr – 15 lei, unul de şuncă cu şorici – 15,50 lei, un kilogram de şorici – 35 de lei, un kilogram de caltaboş – 18 lei, un kilogram de organe de porc – 9, 5 lei. Un comerciant scosese ieri la vânzare şi piftie gătită după reţeta tradiţională, pe care o vindea cu 20 de lei kilogramul. Cei câţiva comercianţi de la Halele Centrale cu care am stat de vorbă ne-au spus că, în aceste zile, cele mai cerute produse sunt: carnea tocată pentru sarmale, şunca,toba, cârnaţii, lebărul. În schimb, după Crăciun se aşteaptă să crească şi cererile pentru carnea din care se găteşte friptură. Prahovenii care doresc să aibă pe masa de Sărbători şi alte tipuri de produse pot cumpăra, de exemplu un kilogram de brânză Telemea cu preţuri între 19 şi 22 de lei sau un kilogram de brânză de burduf – 25 de lei. Multe familii se opresc, în aceste zile, şi la standurile cu dulciuri, unde mărfurile au preţuri pentru toate buzunarele: un cozonac costă între 6 lei şi 20 de lei, o cutie de 600 de grame cu prăjituri – între 6 şi 10 lei, un chec 6 lei, un kilogram de bomboane de pom – între 15 şi 17 lei, un Moş Crăciun de ciocolată – 3 lei. În privinţa vinurilor, cele mai ieftine sunt cele vărsate, cum sunt cele de Valea Călugărească, având preţuri de 6 lei şi 7 lei litrul. În schimb, preţurile practicate de comercianţii din parcul aflat în faţa Halelor Centrale sunt ceva mai mari: slănina afumată se vinde cu 25 de lei/ kg, caltaboşul cu 25 de lei /kg, muşchiul file cu 40 de lei, kilogramul.