* Media maximă a fost obținută de un singur candidat, de la Colegiul de Artă ”Carmen Sylva” Ploiești

 

N.Dumitrescu

Astăzi,  Ministerul Educației a făcut publice rezultatele, înainte de contestații, la examenul de Bacalaureat- ediția 2024. În ceea ce privește Prahova, rata de promovabilitate la ediția din această vară a Examenului de maturitate  este de 82,6%, un pic mai mare față de cea  înregistrată în  ediția de anul trecut, când, tot înainte de contestații, rata de promovabilitate a fost de 82,4%.

De altfel,  la nivel național s-a înregistrat  o rată  de promovare a acestui examen  de 76,4% înainte de contestații, fiind  cea mai mare rată de promovare din ultimii 14 ani.

Cu toate acestea,  deși anul trecut au fost înregistrate cinci medii de 10  la nivelul județului, anul acesta doar un singur candidat- de la Colegiul Național ”Carmen Sylva” Ploiești- a luat nota zece la toate probele, după singura medie maximă  urmând  trei medii de 9,98- obținute de elevi de la Colegiile Naționale ”Nichita Stănescu”, ”Mihai Viteazul” și ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina, precum și  două medii de 9, 96- obținute de un elev de la Colegiul Național Pedagogic”Regina Maria” Ploiești și un altul de la Colegiul ”Nicolae Grigorescu” Câmpina și   două medii de 9, 95, obținute de un elev de la Colegiul Național ”Nichita Stănescu” și un altul de la Colegiul Economic ”Virgil Madgearu”, ambele din Ploiești. Confruntând lista rezultatelor din Prahova, se observă că  zece elevi au avut media 6.01, iar alți 11 elevi media 6- obligatorie pentru candidați  astfel încât în dreptul lor să fie trecut mult doritul răspuns ”Admis”. De altfel, din Prahova, așa cum reiese din datele comunicate de către Ministerul Educației, 4.424 de candidați  care au participat la examenul de Bacalaureat din această vară  au fost declarați admiși, primii declarați ”Respins” fiind 13 candidați care au înregistrat, toți, media 5, 98. Pentru a promova  acest examen, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții (cumulat): susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; obținerea cel puțin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obținute la probele scrise). Rezultatele au fost afișate atât online, cât și în centrele de examen, cu anonimizarea numelui și a prenumelui candidaților, în concordanță cu reglementările în vigoare privind Regulamentul general privind protecția datelor. Contestațiile  pot  fi depuse/transmise astăzi, 8 iulie, până la ora18:00, inclusiv prin mijloace electronice. Candidații care au decis să  conteste rezultatul inițial al evaluării pot  completa, semna și  depune/transmite prin mijloace electronice și o declarație-tip în care trebuie să  menționeze  faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi comunicate în data de 12 iulie.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, ieri, că rata de promovare la prima sesiune a examenului de Bacalaureat este de 76,4%,  în creştere cu 3,6% faţă de anul trecut (72,8%), iar un număr de 39 de candidaţi au încheiat probele scrise cu media 10. Potrivit datelor înregistrate în aplicația de examen, la nivel național, au promovat 99.371 de candidați  – 95.112 candidați din promoția curentă, respectiv 4.259 din promoțiile anterioare – din totalul celor 130.041 candidați prezenți. Astfel, rata cumulată de promovare (înainte de contestații) este de 76,4%, în creștere cu 3,6% față de prima sesiune din anul trecut (72,8%). Pentru promoția curentă, rata de succes este de 81,5%, în creștere cu peste 3% față de prima sesiune din anul anterior (78,4%), în timp ce pentru promoțiile din anii trecuți, procentul se situează la 31,9%, superior cu peste 3%, comparativ cu anul trecut (28,5%).