Politicienii au depasit limitele admisibile ale discreditarii procurorilor
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a constatat, ieri, in plen, ca politicienii si membrii Executivului au depasit limitele admisibile ale discursului politic in privinta afirmatiilor despre procurori. Plenul CSM considera ca libertatea de a critica o institutie publica, libertate specifica discursului public, a fost transformata in declaratii de natura a discredita un intreg corp profesional.
De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii apreciaza ca prin aceste declaratii publice, ce culpabilizeaza intregul corp al magistratilor procurori, s-a produs o incalcare a principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat, cu consecinta scaderii increderii cetatenilor in sistemul judiciar si, implicit, a scaderii prestigiului procurorilor si a afectarii independentei acestora.
Potrivit CSM, reprezentantilor celorlalte puteri – legislativa si executiva – nu le este permisa exprimarea unor opinii cu privire la calitatea actului de justitie si a celor care-l infaptuiesc.
Plenul CSM mai apreciaza ca politicienii si membrii Executivului au depasit limitele admisibile ale discursului public politic asa cum sunt protejate de dispozitiile articolului 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului care consacra libertatea de exprimare.